25 april 2016, 10:00 Moldovan reality views 7762
Protest antiguvernamental a avut loc la Chişinău
25 april 2016, 10:00 Moldovan reality views 7762

Protest antiguvernamental a avut loc la Chişinău

O manifestaţie antiguvernamentală organizată de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr" a avut loc duminică, 24 aprilie, la Chişinău. Mii de oameni din mai multe localităţi ale ţării au cerut demisia actualei guvernări şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale.

În timpul acţiunii, protestatarii au încercuit clădirea Guvernului, ulterior s-au deplasat spre strada Bulgară, unde s-ar afla casa prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care, potrivit lor, „a capturat întreaga ţară". Tot aici au început altercaţiile dintre protestatari şi poliţişti: primii au aruncat cu ouă şi pietre, iar oamenii legii ar fi folosit gaze lacrimogene. Pe marginea dezordinilor în masă, poliţia a deschis un dosar penal, transmite IPN.

Acţiunea de protest a început în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cu drapele în mâini, oamenii au venit să ceară demisia guvernării, întoarcerea banilor sustraşi din sistemul financiar-bancar şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de acest furt. De asemenea, protestatarii au cerut ca la discuţii să iasă Vlad Plahotniuc, care potrivit lor, „a capturat ţara şi controlează actuala guvernare".

În timpul desfăşurării manifestaţiei, organizatorii au declarat că oamenii ar fi fost împiedicaţi să ajungă la Chişinău pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de guvernare, întrucât pe drumurile naţionale nu ar fi circulat mai multe rute interurbane.

Unul dintre liderii Platformei DA, Vasile Năstase, a declarat, în faţa protestatarilor că actuala guvernare „comite în fiecare zi crime faţă de poporul Republicii Moldova". Potrivit lui, conducerea a şantajat protestatarii şi a jefuit poporul, punând pe seama oamenilor returnarea furtului din sistemul financiar-bancar.

Acţiunii de protest s-au alăturat şi membrii Partidului Liberal Democrat, Partidului Liberal Reformator, iar anterior, pe o reţea de socializare şi Maia Sandu, lidera proiectului politic Partidul Acţiune şi Solidaritate, anunţase că va participa la manifestaţie.

Deputata liberal-democrată, Maria Ciobanu, a spus în faţa mulţimii că Republica Moldova ar trebui să se consolideze şi să realizeze acţiuni concrete. „La o sută de zile de când a fost înscăunată această guvernare criminală s-au întâmplat doar lucruri stranii, reformele sunt torpilate. Hunta de la guvernare caută să fure tot ce este de furat", a afirmat aceasta. De asemenea, politiciana a propus ca partidele de dreapta să meargă în alegerile prezidenţiale cu un candidat unic.

Preşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a citit în faţa protestatarilor o rezoluţie, care a fost unanim acceptată de către mulţime. În textul acesteia se spune că unica soluţie pentru „a scoate ţara din captivitate" este organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale şi referendumul, nu mai târziu de luna iulie. Acesta a menţionat că actuala conducere nu poate să asigure un viitor cetăţenilor, iar instituţiile statului au devenit şi mai dependente.

După discursuri, protestatarii au încercuit clădirea Guvernului, în jurul căreia au fost mobilizaţi poliţişti, ce au format cordoane vii între manifestanţi şi Executiv. Protestatarii au aruncat în oamenii legii cu ouă, iar după o discuţie dintre organizatorii manifestaţiei şi şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pânzari, poliţiştii s-au retras cu cinci metri în spate pentru a le permite manifestanţilor să stea pe gazon.

Acţiunea de protest a continuat pe strada Bulgară, intersecţie cu bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde s-ar afla casa lui Vlad Plahotniuc, protestatarii cerând arestarea acestuia. Între manifestanţi şi poliţişti au avut loc altercaţii. Totul a început după ce un protestatar ar fi încercat să smulgă scutul unui poliţist. Ulterior, manifestanţii au aruncat cu ouă şi pietre, iar oamenii legii ar fi utilizat gaze lacrimogene. Participanţii la acţiune nu au reuşit să rupă cordoanele de poliţişti.

Mulţimea s-a îndreptat către clădirea Global Business Center, unde se presupune că ar fi sediul lui Vlad Plahotniuc. Aflaţi în faţa clădirii, timp de câteva ore, protestatarii au blocat traficul pe bulevardul Dimitrie Cantemir. Clădirea a fost înconjurată de poliţiştii, protestatarii au aruncat cu ouă în direcţia lor şi au încercat să răstoarne un autocar parcat în faţa acesteia. Organizatorii au reuşit să convingă mulţimea să se întoarcă spre PMAN, pentru a decide cum vor acţiona în continuare. În drum spre Piaţă, coloana de protestatari a blocat şi traficul rutier de pe strada Ismail. De asemenea, aceştia au manifestat în faţa clădirii Ministerului de Interne.

După încheierea protestului, într-un briefing de presă, şeful IGP, Alexandru Pânzari a declarat că, după acţiunea de protest, a fost pornit un dosar penal pe faptul declanşării dezordinilor în masă de pe strada Bulgară. Acesta a informat că în acest caz, a fost reţinut pentru 72 de ore un tânăr în vârstă de 26, care a fost judecat anterior. Potrivit lui Alexandru Pânzari, ca urmare a altercaţiilor patru poliţişti şi doi civili au ajuns la spital. În cadrul briefingului, Pânzari a sugerat jurnaliştilor să utilizeze formula „poliţiştii ar fi folosit gaze lacrimogene", pentru a nu încălca prezumţia de nevinovăţie a acestora.

Conform legislaţiei penale, acţiunile de organizare sau conducere a unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, distrugeri de bunuri, de aplicarea a obiectelor utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor, se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.

Source: www.ipn.md

Keywords:

protest , Chisinau , platforma

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
561 locuitori

Rotari este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Socolovca, Rotari și Bodeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Rotari alcătuia 561 de oameni în anul 2004. Satul Rotari a fost menționat documentar în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.