18 june 2016, 09:35 Moldovan reality views 5983
Nouă localități din R. Moldova vor beneficia de iluminare stradală după rigorile europene
18 june 2016, 09:35 Moldovan reality views 5983

Nouă localități din R. Moldova vor beneficia de iluminare stradală după rigorile europene

Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) a semnat astăzi acorduri de finanțare nerambursabile pentru reabilitarea sistemelor de iluminat public, în sumă de 15 milioane de lei, cu nouă localități din țară. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Săptămînii Energiei Durabile 2016, organizată cu sprijinul Uniunii Europene, informează MOLDPRES.

"Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru atingerea obiectivelor UE de îmbunătățire a eficienței energetice și promovare a energiei durabile în țară, din perspectiva angajamentelor asumate, aliniate la acquis-ul comunitar", a menționat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

"Agenția pentru Eficiență Energetică este nucleul care implementează acest proiect prin promovarea resurselor de energie electrică, valorificarea resurselor de energie regenerabilă și susținerea energiei sustenabile. În afară de asta avem și economii la APL-uri, cît și per total pe țară. În prima jumătate a acestui an Consiliul de administrare al Fondului de Eficiență Energetică a aprobat 13 proiecte în valoare de 28 milioane de lei, dintre care 21 milioane sînt din fondul Eficienței Energetice", a declarat viceministrul.

"Este un eveniment important pentru noi, dar și pentru cetățeni. Primăria Hîncești s-a ocupat de proiectări și 50% din oraș este iluminat. În urma acestor granturi vor fi proiectate alte străzi pentru a avea iluminare și modernizate acelea care au nevoie", a declarat primarul de Hîncești Alexandru Botnari.

Apelul de propuneri de proiect destinat modernizării sistemelor de iluminat public a fost lansat în iunie 2014, la etapa inițială autoritățile publice locale au depus la FEE scrisori de solicitare. La următoarea etapă, au fost depuse Descrieri detaliate de proiecte, în baza cărora au fost evaluate și aprobate solicitările de grant. În urma evaluării propunerilor inițiale de proiect, au fost selectate propunerile depuse de 47 de localități, în valoare totală de 101,36 milioane lei, grantul solicitat de la FEE fiind de 75,73 milioane lei. Fondul pentru Eficiență Energetică va finanța proiecte de modernizare a sistemelor de iluminat public după principiul "primul venit, primul servit", deoarece suma alocată în acest sens, de 50 milioane lei, este mai mică decît cea solicitată de autoritățile publice locale.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
3021 locuitori

Văleni este un sat şi comună din raionul Cahul. Văleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Cahul și la 195 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3021 de locuitori. Satul Văleni a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.