07 november 2016, 09:31 Moldovan reality views 3605
Activismul electoral al populaţiei este foarte înalt
07 november 2016, 09:31 Moldovan reality views 3605

Activismul electoral al populaţiei este foarte înalt

Cetăţenii cu drept de vot sunt gata în proporţie de 80 la sută să participe la alegeri. Constatarea a fost făcută de către preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, Victor Mocanu, în cadrul emisiunii "Replica" de la postul de televiziune "Prime".

"Ultimul sondaj a arătat că 13 la sută din cei chestionaţi declară că nu vor participa la votare, iar 15 la sută nu sunt decişi pe cine să voteze. Luînd în considerare că o bună parte din populaţie este plecată din ţară, atunci numărul celor decişi să participe la alegeri este de circa 80 la sută. Este un indicator foarte bun, care arată că activismul populaţiei este foarte înalt", a precizat Mocanu.

Potrivit lui Mocanu, sondajul făcut public săptămâna trecută atestă o returnare de situaţie în clasa politică. "În timp ce partidele de la guvernare au început să crească în sondaje, partidele de opoziţie au început să scadă", a spus Mocanu.

Vitali Catană, expert în drept, consideră că ratingul partidelor de la guvernare va continua să crească, în timp ce al partidelor din opoziţie va continua să scadă. "Deja au apărut primele rezultate ale activităţii Guvernului şi ele vor continua să fie remarcate de populaţie. Opoziţia a mers însă doar pe mesaje populiste, care ţin la populaţie pe termen scurt", a declarat Catană.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de compania Intellect Group, în perioada 11-24 iunie, pe un eșantion de peste 1800 de persoane din 35 de localități, PSRM, PPPN şi PAS se află în topul preferinţelor alegătorilor, deşi au înregistrat o scădere procentuală uşoară. PDM se află pe locul cinci, la fel ca şi Platforma "DA", cu rezultatul de 8,4 la sută din preferinţele respondenţilor.

Sursa: ipn.md

Keywords:

alegeri , populatia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.