20 july 2016, 11:15 Moldovan reality views 3782
Bătrînii își pot primi pensiile neîncasate o perioadă mai mare de 3 ani
20 july 2016, 11:15 Moldovan reality views 3782

Bătrînii își pot primi pensiile neîncasate o perioadă mai mare de 3 ani

Bătrînii își pot primi pensiile neîncasate o perioadă mai mare de trei ani, potrivit unei decizii anunţate astăzi de Curtea Constituţională (CCM).

Potrivit hotărîrii Înaltei Curţi, pensia constituie sursa primară de existență a beneficiarilor. „Prin urmare, lipsirea de dreptul la pensie este disproporționată și aduce atingere substanței dreptului de proprietate, fiind contrar prevederilor constituționale. Totodată, CCM a hotărît că pensia nu poate fi primită printr-o procură eliberată pentru o perioadă mai mare de 6 luni", se menţionează în document.

Curtea a menţionat că există mai multe modalităţi de încasare a pensiei, astfel, beneficiarii au opțiunea de a primi plata drepturilor cuvenite inclusiv prin carduri sau conturi curente deschise la cerere în instituţiile bancare.

În decizia CCM s-a constatat că mecanismul existent „este defectuos, în special pentru cetățenii aflați peste hotarele țării, motiv pentru care emite o adresă Parlamentului în vederea revizuirii cadrului normativ".

Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
2618 locuitori

Brînza este un sat şi comună din raionul Cahul. Brînza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2618 oameni. Satul Brînza a fost menționat documentar în anul 1630.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.