28 july 2016, 12:20 Moldovan reality views 4627
Noua formulă de finanțare a colegiilor și școlilor profesionale
28 july 2016, 12:20 Moldovan reality views 4627

Noua formulă de finanțare a colegiilor și școlilor profesionale

Începînd cu anul de studii 2016-2017, colegiile, centrele de excelență și școlile profesionale din Republica Moldova vor fi finanțate după o formulă nouă , axată pe două principii de bază - finanțarea per număr de elevi și per cost de program de studiu.

Guvernul a adoptat miercuri, 27 iulie, noua formulă de finanțare în învățămîntul profesional tehnic. Potrivit Ministerului Educației, aceasta vine să eficientizeze cheltuielile în sistem și să sporească calitatea instruirii viitorilor specialiști, în corespundere cu necesitățile pieței muncii.

Pînă în prezent alocările financiare aveau loc la solicitarea instituțiilor de învățămînt, în baza bugetelor din anii precedenți, fără a exista neapărat o justificare transparentă și argumentată în acest sens.

În continuare, Ministerul Educației, Culturii, Sănătăţii, Agriculturii şi Industriei Alimentare vor aplica o rată unică de finanțare per elev – rata națională de finanțare – ce include toate cheltuielile aferente procesului de instruire al unui elev, inclusiv salarizarea, materialele didactice, practica de producție, echipamentele și altele. Adițional, instituțiile vor primi bani pe linii de cheltuieli separate, ce nu fac parte din rata de finanţare, cum ar fi cele de cazare în cămin, burse, susținerea copiilor orfani etc.

Ministerul Educației speră că noul mecanism de finanțare va stimula competitivitatea instituțiilor de învățămînt, încurajînd diversificarea surselor de finanţare prin dezvoltarea parteneriatelor cu agenții economici și promovarea meseriilor noi solicitate pe piața muncii. Instituția va putea co-finanţa dintr-un fond special de competitivitate instituțiile care vor iniția proiecte cu agenții economici și va stimula introducerea meseriilor noi la solicitarea angajatorilor.

În paralel, mecanismul de finanțare va descuraja abandonul școlar, prin reducerea finanțării pentru instituţiile care înregistrează un nivel înalt de abandon al studiilor.

Noua formulă de finanțare a fost elaborată și pilotată timp de un an și jumătate în opt instituții de învățămînt, cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al Uniunii Europene. Mecanismul de finanțare conține elemente de bună practică ale țărilor europene, inclusiv Marea Britanie, Danemarca și Olanda.

Aplicarea noului mecanism de finanțare este o condiție obligatorie pentru obținerea unei sume de 2,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene, ca parte a Programului de Suport Bugetar. Aceasta este o prevedere a reformei învățămîntului profesional tehnic desfășurată de Ministerul Educației cu sprijinul UE, care are drept scop modernizarea educației profesional tehnice și apropierea acesteia de necesitățile economiei naționale.

Menționăm că acum două zile, Ministerul Educației anunța că anul acesta, în doar cinci zile de la începerea campaniei de admitere în învățămîntul profesional tehnic din Moldova, înscrierile la studii la două centre de excelență au depășit numărul de locuri oferite.

Source: www.realitatea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1801
Populația:
471 locuitori

Curătura este un sat din cadrul comunei Alcedar, raionul Șoldăneşti. Satul Curătura este situat la o distanță de 15 km de orașul Șoldănești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 471 de oameni. Prima atestare a satului Curătura datează din anul 1801.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.