29 july 2016, 10:16 Moldovan reality views 4154
La Moscova s-au desfășurat consultări moldo-ruse
29 july 2016, 10:16 Moldovan reality views 4154

La Moscova s-au desfășurat consultări moldo-ruse

În perioada 26-27 iulie, la Moscova s-au desfășurat consultări la nivel de experți pe marginea proiectului foii de parcurs pentru restabilirea şi dinamizarea relațiilor comerciale între Republica Moldova și Federația Rusă pentru anii 2016–2017, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Ministerului Economiei a precizat că experții au abordat un spectru larg de probleme ce vizează relațiile comercial-economice dintre cele două state. În special, a fost discutată problema reluării exporturilor produselor vegetale moldovenești de sezon şi a celor de origine animală, precum şi extinderea listei de mărfuri ce pot fi livrate pe piaţa rusă, inclusiv vinurile şi produsele conservate. De asemenea, experții au examinat aspectele colaborării bilaterale în domeniul energetic, transporturi, agricultură, industrie, investiții, migrației etc.

În cadrul consultărilor, partea moldovenească a abordat și problema tranzitului de mărfuri din Republica Moldova prin teritoriul Ucrainei și Federației Ruse spre Kazahstan, Kîrgîzstan și alte state din regiune, care a fost afectat în urma tensionării relațiilor dintre Moscova și Kiev. În context, părții ruse i-a fost transmis un demers privind examinarea posibilității eliminării restricțiilor apărute pe segmentul dat.

Negocierile pe marginea acestui document vor continua, iar după 20 august curent este planifică vizita la Chișinău a prim-viceministrului Dezvoltării Economice al Federației Ruse, Alexei Lihaciov, pentru a discuta pașii ce urmează a fi întreprinși pentru legiferarea documentului discutat. Propunerile și concluziile experților urmează a fi definitivate pînă în luna septembrie curent. Ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică este planificată pentru luna noiembrie 2016, la Moscova.

Consultările dintre grupurile de experți au fost organizare urmare a înțelegerilor convenite în cadrul ședinței co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Octavian Calmîc și Dmitri Rogozin, care a avut loc pe 5 iulie curent la Chișinău.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Rusia , Moldova , Moscova , comert , economie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1942
Populația:
2 locuitori

Frumuşica Nouă este un sat din cadrul comunei Frumuşica, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2 oameni. Cătunul Frumuşica Nouă a fost înființat în anul 1942.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.