10 december 2016, 10:00 Moldovan reality views 4265
Guvernul propune extinderea colaborării cu alte state
10 december 2016, 10:00 Moldovan reality views 4265

Guvernul propune extinderea colaborării cu alte state

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 12 octombrie curent 15 chestiuni, inclusiv remanieri de cadre.

La inițiativa MAI se va propune acordarea de împuterniciri delegațiilor moldave pentru negocierea acordurilor privind readmiterea persoanelor aflate în situație de ședere ilegală cu MAI din Federația Rusă și MAI din Azerbaidjan, precum și a unui acord cu MAI a Federației Ruse privind cooperarea în domeniul combaterii migrației ilegale.

Ministerul Transporturilor, în scopul dezvoltării colaborării dintre Republica Moldova și Republica Sri Lanka în domeniul transportului aerian, va propune acceptarea negocierii unui respectiv acord.

La propunerea Ministerului Muncii va fi aprobată semnarea Acordului de cooperare în domeniul muncii, protecției sociale și familiei cu Ministerul Securității Sociale și Muncii Republicii Lituania.

Ministerul Afacerilor Externe va propune modificarea Legii cu privire la taxele consulare. Se propune a exclude din lege prevederea potrivit căreia cetățenii unor state pot fi scutiți de achitarea taxei consulare pentru perfectarea vizelor. La momentul actual, în Lista statelor ai căror cetăţeni sînt scutiţi de plata taxei consulare la depunerea dosarului de solicitare a vizei (inclusă din 2015) este doar Polonia. Excluderea Poloniei vine ca răspuns la faptul că partea polonă, la 6 ianuarie 2016 (!?), a informat ministerul moldav despre reintroducerea pentru cetățenii moldoveni a taxei consulare (60 euro) pentru viza poloneză de lungă durată.

Ministerul Justiției va veni cu un aviz la proiectul legii integrității, propus de un grup de deputați. În aviz se menționează că proiectul respectiv în mare măsură reproduce norme similare ce se regăsesc în alte legi, inclusiv recent adoptate și modificate. Și deoarece proiectul necesită și o reexaminare conceptuală și definitivarea conform regulilor tehnicii legislative, se va propune un aviz negativ al Guvernului.

Ministerul Sănătății va prezenta proiectul hotărîrii cu privire la instituirea sistemului de alertă precoce și răspuns rapid pentru prevenirea, controlul bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică, precum și Regulamentul respectiv.

Administrarea și utilizarea sistemului va fi efectuată de Ministerul Sănătății, prin intermediul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice.

Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor vor asigura schimbul de informații despre producerea evenimentelor pe teritoriul țării ce pot influența sănătatea publică conform Regulamentului cu privire la clasificarea situaţiilor excepţionale şi la modul de acumulare şi prezentare a informaţiilor în domeniul protecţiei populaţiei şi teritoriului în caz de situaţii excepţionale (hotărîrea Guvernului nr.1076/2010) și Regulamentului reţelei naţionale de observare şi control de laborator asupra contaminării (poluării) mediului înconjurător cu substanţe radioactive, otrăvitoare, puternic toxice şi agenţi biologici (hotărîrea Guvernului nr.961/2006).

În lista bolilor incluse în sistem se nominalizează 28 de denumiri.

Source: www.noi.md

Keywords:

guvern , cooperare , tari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
292 locuitori

Măgureanca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Fălești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de locuitori. Satul Măgureanca a fost menționat documentar în anul 1856.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.