10 december 2016, 12:52 Moldovan reality views 4281
Moldova, pe locul 52 în Clasamentul mondial al bunăstării fetelor
10 december 2016, 12:52 Moldovan reality views 4281

Moldova, pe locul 52 în Clasamentul mondial al bunăstării fetelor

Republica Moldova a ocupat locul 52 din 144 de țări în „Clasamentul mondial al bunăstării fetelor" elaborat de organizația „Save the Children". Raportul a fost elaborat de Ziua Internaţională a Fetelor, sărbătorită anual la 11 octombrie începînd din 2012.

Autorii clasamentului au ținut cont de cinci indici: căsătorii infantile; rata sarcinilor în adolescență; mortalitatea maternă; numărul femeilor în parlament și guvern; și numărul de fete care absolvesc școala medie.

Primul loc a fost ocupat de Suedia. Aceasta este urmată de Finlanda, Norvegia, Olanda, Belgia, Danemarca, Slovenia, Portugalia, Elveția și Italia.

La coada clasamentului au ajuns țările africane, precum: Somalia, Mali, Republica Centrafricană și Ciad, iar pe ultimul loc se află Nigeria, unde 76% din căsătorii se încheie înainte ca mireasa se împlinească 18 ani, iar fiecare a cincea adolescentă naște un copil înainte să atingă maturitatea.

Republica Moldova se află pe poziția a 52-a. Vecina țării noastre Ucraina a ocupat locul 51. România nu a fost inclusă în raport.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) fetele reprezintă un grup supus unei duble discriminări, atît pe bază de vîrstă, cît şi de sex, iar Ziua Internaţională a Fetelor urmează să promoveze drepturile acestora.

Source: agora.md

Keywords:

Moldova , moldoveanca , rating

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1956 locuitori

Lucăşeuca este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1956 de oameni. Satul Lucășeuca a fost menționat documentar în anul 1576.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.