30 january 2012, 14:23 Moldovan reality views 3703
30 january 2012, 14:23 Moldovan reality views 3703

Alianţa înclină să abandoneze ideea referendumului

Conform relatărilor agenţiei "Novii Region", liderii AEI intenţionează să refuze la ideea organizării unui referendum de modificare a Constituţiei în luna aprilie, iar decizia va fi anunţată în următoarele zile.

Unul dintre cele mai importante motive pentru refuzul ideii de referendum este creşterea fără precedent a proporţiilor acţiunilor de nesupunere civică, care au cuprins întreaga ţară. Din momentul cînd Partidul Comuniştilor, aflat în opoziţiei, a lansat chemarea la nesupunere civică, populaţia a două treimi din raioanele Moldovei a făcut declaraţii de nesupunere faţă de regim. Printre acestea se numără al doilea ca mărime oraş din Republica Moldova – Bălţi, de asemenea Soroca, Anenii Noi, o serie de oraşe şi sate mari din autonomia găgăuză - Vulcăneşti, Ceadîr-Lunga, Copciac.

Între timp, Partidul Liberal Democrat din Moldova, a prezentat colegilor de coaliţie propunerile de modificare a constituţiei. Documentul vizează 18 articole din Legea fundamentală şi prevede simplificarea mecanismului de alegere a preşedintelui şi transferul competenţelor şefului statului către guvern şi parlament.

V. Filat a declarat că organizarea unui referendum este "o decizie nefericită", iar cea mai bună cale de ieşire din criza politică ar fi fost alegerea directă a preşedintelui. Dar această idee nu este susţinută de partidele parlamentare.

Anterior, poziţia referitoare la modificarea Constituţiei a fost expusă de Partidul Liberal. Formaţiunea sugerează reducerea vîrstei candidaţilor la preşedinţie de la 40 la 35 de ani, alegerea preşedintelui cu 51 de voturi şi înaintarea candidaturii prim-ministrului în Parlament. Observatorii imediat au remarcat că prin aceasta, liderul PL, Mihai Ghimpu îl promovează la preşedinţie pe nepotul său, primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care, în august 2013 va aniversa 35 de ani.

Comments

 (1)
  • #1 georg Reply Quote selected
    Так  представляет себе "демократию" г.Гимпу?
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1479 locuitori

Rotunda este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Rotunda și Hlinaia Mică. Satul Rotunda este situat la o distanţă de 15 km de orașul Edineț, la 24 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1479 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Rotunda datează din anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.