11 july 2016, 11:00 Moldovan reality views 3479
Legea cu privire la achiziții publice a fost completată
11 july 2016, 11:00 Moldovan reality views 3479

Legea cu privire la achiziții publice a fost completată

În promițătoarea Lege №131/2015 cu privire la achizițiile publice deja au fost operate completări, inclusiv referitoare la modul de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Soluţionarea Contestaţiilor și la personalul Agenției.

Potrivit Legii, Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor (ANSC) este o autoritate publică apolitică, autonomă şi independentă faţă de alte autorităţi publice, faţă de persoane fizice şi juridice, care examinează contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de achiziţie publică. Ea este finanțată din bugetul de stat.

Astfel, asupra sistemului ANSC, în subordinea Ministerului Finanțelor și tuturor structurilor guvernamentale implicate în achiziții publice va exista o autoritate deosebită ca un organ de judecată-mediator pentru a soluționa litigiile referitoare la achizițiile departamentale – o organizație independentă, dar subordonată Parlamentului.

Agenţia va prezenta anual Parlamentului, pînă la data de 15 martie, un raport anual de performanţă cu privire la cazurile de soluţionare a contestaţiilor.

Agenţia va avea în componenţa sa un director general, un adjunct al directorului și şapte consilieri pentru soluţionarea contestaţiilor, cu statut de persoane cu funcţie de demnitate publică.

Consilierii vor fi selectați prin concurs (deschis, imparţial şi transparent) și numiţi de Parlament, la propunerea Comisiei economie, buget şi finanţe.

Cel puţin jumătate dintre consilieri (4) trebuie să deţină diplomă de studii în domeniul dreptului.

Poate pretinde la funcţia de consilier pentru soluţionarea contestaţiilor persoana care corespunde cumulativ anumitor cerinţe, inclusiv are o vechime în muncă de cel puţin 10 ani și nu este (pînă la numire) membru al niciunui partid politic.

Consilierul nu este în drept să desfăşoare activităţi comerciale direct sau prin intermediari; să fie acţionar ori membru al conducerii, al organului administrativ sau al organului de control în societăţi comerciale, inclusiv în bănci şi alte instituţii de credit, în instituţii de asigurări, în societăţi financiare, în întreprinderi de stat sau în societăţi pe acţiuni cu capital de stat; să deţină orice altă funcţie publică sau privată remunerată, cu excepţia celor ce ţin de activitatea didactică, de cercetare ştiinţifică sau de creaţie literară şi artistică și să exercite orice alte activităţi profesionale.

În conformitate cu inovațiile, care nu există în alte structuri subordonate Parlamentului, un grup de cel puțin trei consilieri pot înainta Parlamentului o propunere de revocare a directorului general al Agenției.

Au fost stabilite și salariile lunare: al directorului general – 9585 de lei, al adjunctului directorului – 8775 de lei și al consilierilor – cîte 8100 de lei.

Pentru comparație. Președintele Republicii Moldova are un salariu de 9600 de lei. Președintele Parlamentului și prim-ministrul – cîte 8800 de lei, miniștrii – cîte 7100 de lei.

 

Source: www.noi.md

Keywords:

lege , parlament

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
306 locuitori

Hagichioi este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Taraclia și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 306 oameni. Satul Hagichioi a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.