21 december 2016, 11:45 Moldovan reality views 5189
Pompierii inspectează instituțiile, unde în această perioadă au loc manifestații de sărbătoare
21 december 2016, 11:45 Moldovan reality views 5189

Pompierii inspectează instituțiile, unde în această perioadă au loc manifestații de sărbătoare

Sărbătorile de iarnă aduc cu ele pe lîngă magie, atmosferă și luminițe, o mulțime de pericole. Pentru a evita tragediile, pompierii din țară au început inspectarea instituțiilor, unde în această perioadă au loc manifestații de sărbătoare. Astfel, primele din lista salvatorilor sunt grădinițele și școlile. Pompierii verifică modul în care sînt instalate luminițele pe brad și vin cu recomandări pentru directorii de instituții.

Draperiile dar și elementele de decor trebuie să fie procurate dacă nu din magazinele specializate, măcar să aibă un certificat care ar confirma că ele sînt cît de cît verificate, testate, omologate ca să nu permită răspîndirea unui incnediu.

De asemenea, specialiștii au verificat dacă la grădinițe sunt respectate normele incendiare și dacă sunt asigurate căile de acces: „În încăperile în care sunt mai mult de 10 persoane la etaj, trebuie să avem un plan de evacuare, cu indicarea surselor de apă, mijloacelor primar de intervenție și direcția de evacuare", susțin pompierii.

Directorii de grădinițe spun că încearcă să limiteze cît de mult posibil contactul copiilor cu elementele ușor inflamabile: „Noi la moment prelungitoare nu avem. Bradul și luminețele sunt unite în partea de sus. Am eliberat căile de acces pentru copii spre brad pentru ca micuții să nu se împiedice în cabluri electrice. Avem ușa de rezervă. Sunt doar câteva dintre metodele antiincendiare", spune Natalia Barac, directoarea Grădiniței nr. 7 din Chișinău.

Reprezentanții Departamentului situații excepționale au declarat că verificările se realizează paralel în mai multe instituții școlare și preșcolare: „Scopul principal este de a evita producerea situațiilor de risc în preajma sărbătorilor, dar cel mai important este siguranța copiilor. Se verifică starea anti-incendiară, dacă sînt căi de acces, căi de evacuare, dacă acestea sunt menținute libere. Mai mult ca atît, dacă montarea și instalarea bradului se face fără încălcări ale regulilor anti-incendiare. Aici vorbim de instalarea luminițelor, a globurilor în așa fel ca să nu prezinte pericol", a declarat ofițerul de presă al DSE, Liliana Pușcașu.

Până la sfîrșitul anului urmează să fie verificate 1900 de școli și grădinițe din întreaga țară.

Source: realitatea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1008 locuitori

Ciobalaccia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Flocoasa și Ciobalaccia. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1008 oameni. Satul Ciobalaccia a fost menționat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.