26 january 2017, 10:40 Moldovan reality views 4390
Clădiri de tip sovietic nu vor mai fi construite în Moldova
26 january 2017, 10:40 Moldovan reality views 4390

Clădiri de tip sovietic nu vor mai fi construite în Moldova

Normativele şi standardele sovietice din domeniul construcţiilor vor fi înlocuite cu cele europene. Astfel, calitatea şi siguranţa construcţiilor vor creşte. Totodată, proiectanţii vor avea o libertate mai mare în ceea ce priveşte designul edificiilor şi a materialelor folosite.

Utilizarea pe larg a noilor tehnologii va influenţa calitatea şi costurile, locuinţele devenind astfel mai accesibile. Iată cîteva detalii despre noile norme, numite eurocoduri.

Implementarea acestor eurocoduri va oferi posibilitatea constructorilor să proiecteze şi să construiască, fără a fi constrânşi de anumite bariere.

Potrivit ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, noile normative se referă la mai multe domenii, cum ar fi calitatea lemnului, aluminiului sau betonului. În aceste cazuri fiecare eurocod va avea o gradaţie - de la 0 la 9.

Pînă acum, între anii 2010 şi 2012, au fost elaborate şi editate 10 norme care urmează a fi definitivate în următorii patru ani. Pînă atunci, va fi revizuită şi curicula universitară în domeniul construcţiilor. Şi asta pentru că, astăzi, studenţii învaţă standardele elaborate până în anul 1985.

De menţionat că eurocodurile vor oferi mai mult spaţiu de creativitate proiectanţilor şi astfel nu vom mai întîlni sumbrele clădiri-tip, o moştenire sovietică. Iar pentru că noile tehnologii vor fi îmbinate şi cu materiale noi, clădirile vor căpăta un aspect modern şi vor deveni mai sigure.

O parte din suportul financiar pentru implementarea proiectului, adică 200 de mii de euro, este oferită de către Guvernul Cehiei. Eurocodurile vor fi aplicate în domeniul construcţiei începînd cu anul 2020.

Source: prime.md

Keywords:

construcție , standarde , Europa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
385 locuitori

Molochișul Mic este un sat din cadrul comunei Vadul Turcului din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Molochișul Mic alcătuia 385 de oameni în anul 2012. Satul Molochișul Mic a fost menționat documentar în anul 1729.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.