21 february 2017, 10:30 Moldovan reality views 4830
Serviciile medicale s-au scumpit de cîteva ori
21 february 2017, 10:30 Moldovan reality views 4830

Serviciile medicale s-au scumpit de cîteva ori

Spitalele din Moldova operează cu prețuri mai mari de câteva ori la serviciile medicale. Aceasta după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat. Pacienții care nu au poliță de asigurare medicală vor simți și mai acut scumpirile scrie portalul E-sănătate, citat de IPN.

Potrivit modificărilor aprobate, consultația specialistului, tratarea unei carii, realizarea unei ecografii, radiografii – toate au devenit mai scumpe. De asemenea, s-au scumpit și taxele pentru spitalizare. În afară de faptul că o zi de internare va costa mai mult, în preț nu vor mai fi incluse alimentația și medicamentele. Astfel, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei. În serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei și nu 218 cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei și nu 533, cum era până acum.

Intervențiile devin și ele mai scumpe, în funcție de specificul lor. De exemplu, o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4600 de lei, în loc de 1900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1007 lei, în loc de 82 de lei. Intervențiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2000 de lei, în loc de 500 de lei. Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigații de înaltă performanță, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.

CNA a realizat o expertiză a acestui document, încă pe când se afla în fază de proiect și a constatat că mai multe servicii medicale se scumpesc cu peste 400 de procente. Autorul expertizei a menționat că are rezerve în privința corectitudinii acestor tarife, însă obiecțiile autorității nu au fost luate în calcul.

Source: www.ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
561 locuitori

Rotari este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Socolovca, Rotari și Bodeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Rotari alcătuia 561 de oameni în anul 2004. Satul Rotari a fost menționat documentar în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.