16 march 2017, 12:15 Moldovan reality views 6312
Dodon i-a înaintat un demers lui Filip (Doc)
16 march 2017, 12:15 Moldovan reality views 6312

Dodon i-a înaintat un demers lui Filip (Doc)

Președintele Igor Dodon i-a transmis o scrisoare Guvernului prin care cerea introducerea în curriculum școlar a disciplinei Istoria Moldovei.

Șeful statului a cerut ca această disciplină să fie instituită începînd cu noul an de învățămînt.

„În ce 25 de ani de existență a Republicii Moldova ca stat independent , nouă cetățenilor acestei țări ni se impune o concepție ce nu recunoaște poporul moldovenesc și statalitatea lui. Începînd cu anul 1990, istoria noastră este mistificată și înlocuită, toate guvernele din Moldova concesionînd statului vecin , România, realizarea politicilor umanitare. Tot de atunci se discută interminabil despre predarea istoriei în școală, polemică în car a fost implicat și Consiliul Europei. Recomandările acestui important for internațional, care vizau excluderea caracterului etnocentric și schimbarea denumirii disciplinei din Istoria Românilor în Istoria, au fost ignorate de către guvernanții de la Chișinău", se arată în scrisoarea semnată de Dodon.

Potrivit șefului statului, la moment menținerea în curriculum școlar a disciplinei "Istoria Românilor" creează un șir de impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidare statalității Republicii Moldova.

„Această disciplină păstrează în societate starea de tensiune și de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc. Cea mai mare parte a populației țării pledează pentru introducerea disciplinei Istoria Moldovei", se mai menționează în demersul semnat de Dodon.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
1326 locuitori

Ciripcău este un sat şi comună din raionul Floreşti. Ciripcău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Floreşti şi la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1326 de oameni. Satul Ciripcău a fost menționat documentar în anul 1619.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.