20 march 2017, 15:45 Moldovan reality views 3052
Fostul deputat Iurie Bolboceanu, arestat
20 march 2017, 15:45 Moldovan reality views 3052

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, arestat

(UPDATE 14:37) Iurie Bolboceanu a fost arestat pentru 30 de zile.

(14:08) Fostul deputat Iurie Bolboceanu este cercetat penal pentru spionaj și trădare de Patrie.

Fostul demnitar a fost racolat în urmă cu mai mulți ani de servicii secrete străine. Urmărirea penală pe acest caz a durat aproximativ şapte luni și a fost constatat caracterul secret al întâlnirilor dintre un fost funcționar din Republica Moldova cu un ofițer sub acoperire din altă țară.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

"Este o premieră când un spion este surprins transmițând informații secrete. În acest fel, am stopat acțiuni ce atentează la securitatea națională", a declarat vicedirectorul SIS, Alexandru Balan.

Suspectul a transmis serviciilor secrete străine informații cu caracter secret.

Acasă la fostul deputat au fost efectuate percheziții, unde a fost găsit un telefon mobil pentru a purta discuții în secret cu acel agent sub acoperire. Totodată, au fost găsiți 23.000 de dolari, bani pe care i-ar fi obținut drept remunerare pentru informațiile divulgate.

Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, întâlnirile dintre Bolboceanu și agentul sub acoperire aveau loc cam o dată în lună şi se realizau cu măsuri speciale de conspirație. Tranferul de informații se făcea printr-un laptop specializat, iar la fiecare întâlnire cetățeanul R. Moldova era remunerat, de regulă, în dolari.

Ex-demnitarul a fost reţinut pentru 72 de ore. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea pentru comiterea infracţiunii pentru trădare de partie, riscă o pedeapasă de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Source: publika.md

Keywords:

arest , deputat , spionaj

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
338 locuitori

Ceapaevca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Drochia și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 338 de oameni. Satul Ceapaevca a fost menționat documentar în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.