31 may 2017, 15:46 Moldovan reality views 7252
Expulzarea diplomaților: Cum va riposta Rusia
31 may 2017, 15:46 Moldovan reality views 7252

Expulzarea diplomaților: Cum va riposta Rusia

Din ultimii 10-12 ani, Republica Moldova este la punctul cel mai jos în ceea ce ține de relațiile sale diplomatice cu Federația Rusă.

Declarația a fost făcută de directorul Institutului de Studii Diplomatice și Politice, fostul ministru de externe Valeriu Ostalep, solicitat de NOI.md să dea o apreciere deciziei Guvernului privind expulzarea diplomaților ruși din Moldova.

În opinia lui, în spatele acestor probleme grave dintre cele două țări ar fi interese cu caracter politic locat cît și geopolitic general.

"Moldova este la punctul cel mai jos a relațiilor sale cu Federația Rusă. Este vorba nu doar de acest incident, dar e vorba despre starea generală a relațiilor. Eu mă tem ca aici sînt interese cu caracter politic locat cît și geopolitic general, fiindcă războiul dintre Occident și Rusia nu doar că nu s-a încheiat dar mai este în dezvoltare. Expulzarea acestor diplomați este doar un element între aceste probleme care există între noi", a spus Ostalep pentru NOI.md

Ostalep nu exclude că situația politică creată, ar fi o încercare de a strica din reputație lui Igor Dodon, în contextul alegerilor care urmează, ordinare sau anticipate.

"Vor mai urma incidente și mi-e greu să spun cu ce se vor solda. Din aceste considerente, rolul lui Dodon este de neinvidiat. În primul rînd se apropie alegerile. Nu știm, ele o să fie ordinare și cînd o să fie, sau pot fi și alegeri anticipate. Cunoaștem ca astăzi aspectul nostru politic este destul de radical, împărțit în două părți. Și de ordin geopolitic la fel, accentul este pus mare. Poate asta este o pregătire pentru alegeri pentru a separa și mai tare acest două segmente. Poate este o tentativa de al stopa pe Dodon. Pentru că în situația asta, d-lui arată ca un președinte care nu poate lua decizii. Din punct de vedere formal el s-a expus, dar din punct de vedere politic imaginea lui are de suferit. Fiindcă, el a efectuat trei vizite în Rusia și ca rezultat vedem că se expulzează diplomații", a spus Ostalep.

Întrebat la ce reacție ne putem aștepta din partea Rusie, fostul viceministru a spus:" gama de reacții poate fi foarte largă. Atît de largă, încît nu cred ca ea trebuie să fie acum abordată. Poate fi de la o simplă declarație pînă la masuri dure și nu doar să răspundă simetric la expulzarea diplomaților, dar poate să fie anumite acțiuni, inclusiv de ordin politic față de această guvernare. Pot fi concret formulate anumite poziții", a conchis el.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
269 locuitori

Samurza este un sat din cadrul comunei Cealîc, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 269 de oameni. Satul Samurza a fost menționat documentar în anul 1810.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.