06 july 2017, 11:40 Moldovan reality views 3717
Indemnizațiile de maternitate vor fi recalculate
06 july 2017, 11:40 Moldovan reality views 3717

Indemnizațiile de maternitate vor fi recalculate

Curtea Constituțională a stabilit ieri că indemnizațiile de maternitate vor putea fi recalculate dacă au fost comise erori la stabilirea lor.

Sesizarea a fost depusă depusă în martie 2017 de către avocatul reclamantei, care se află în proces de judecată la Judecătoria  , sediul Centru, cu Casa Națională de Asigurări Sociale.

Autorul sesizării a susținut că erorile de calcul admise la stabilirea indemnizaţiilor de asigurări sociale şi imposibilitatea recalculării acestora în temeiul normelor contestate încalcă dreptul la asistență și protecție socială şi maternitate consfințite prin articolelor 47, 49 şi 50 din Constituție.

Curtea a recunoscut în hotărîrea sa constituțional articolul 7 alin. (17) din Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale și pct. 89 din Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, în măsura în care interdicţia recalculării indemnizaţiilor de asigurări sociale stabilite nu este aplicabilă în cazul comiterii unor erori la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiei.

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Source: agora.md

Keywords:

indemnizatii , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2791 locuitori

Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.