08 august 2017, 15:15 Moldovan reality views 6539
Pascaru: este important ca monumentul să fie restaurat
08 august 2017, 15:15 Moldovan reality views 6539

Pascaru: este important ca monumentul să fie restaurat

Monumentul domnitorului Ștefan Cel Mare din Suceava va fi restaurat de autoritățile României.

Lucrările de restaurare ale acestuia sînt incluse în programul de restaurare a obiectelor culturale naționale. Acesta a fost răspunsul, primit de către Mișcarea de Tineret „Voievod“ de la Ambasada României în Moldova, după ce au tras semnalul de alarmă cu privire la starea monumentului domnitorului moldovean Ștefan cel Mare din Suceava, informează NOI.md.

Monumentul lui Ștefan cel Mare în Suceava, potrivit răspunsului oficial al diplomaților, a fost inclus în programul guvernamental corespunzător. Acest punct de atracție turistică cu conotație istorică semnificativă va deveni parte a traseului turistic din Parcul „Șipote-Cetate“, care reprezintă și el interes ca obiect cultural de importanță națională, totodată pe teritoriul acestuia se află monumentul.

„Am așteptat cu mare interes reacția părții române la semnalul de alarmă de restabilire a monumentului, survenită după ce Mișcarea de Tineret “Voevod a trimis solicitarea corespunzătoare. Ceea ce este important cu adevărat e faptul ca monumentul să fie, în cele din urmă, restaurat. Este încurajator faptul că România este conștientă de importanța istorică a acestui monument, înălțat în timpul regimului comunist românesc, condus de dictatorul Nicolae Ceaușescu și că după toate probabilitățile nu are de gînd să lupte cu acesta ca cu un obiect al patrimoniului communist”, - a declarat pentru NOI.md liderul Mișcării de Tineret „Voievod“ Nicolae Pascaru.

“Sperăm că lucrările de restaurare vor fi efectuate într-un timp mai scurt, decît cel specificat în răspunsul scris, primit de la Ambasada României. În acest caz, eu sînt sigur că nu numai noi, ci și diaspora moldovenească din România și din alte țări vor aprecia la justa valoare eforturile părții române de cinstire a trecutului măreț și multisecular al Statului Moldovenesc, dar și simbolurilor istorice ale statalității moldovenești“, a adăugat pentru NOI.md liderul Mișcării de Tineret „Voievod“.

Vă reamintim că anterior, președintele Mișcării de Tineret „Voievod“ Nicolae Pascaru a atras atenția, în repetate rînduri, asupra stării deplorabile a monumentului domnitorului Principatului Moldovei Ștefan cel Mare, situat în Suceava. Monumentul are o mare importanță istorică și este evident să fim preocupați cu toții de soarta lui, în plus el este și cel mai mare obiect sculptural dedicat lui Ștefan cel Mare.

A fost instalat în anul 1977, în România socialistă și potrivit spuselor lui Pascaru, în ultimii 17 ani, autoritățile române doar promit să demareze lucrările de restaurare ale acestuia, fără să întreprindă.

Source: www.noi.md

Comments

 (1)
  • #1 emef Reply Quote selected
    Pascaru isi da importanta de o maniera jenanta, desi in cazul lui ridicolul e un mod de a fi. Daca s-ar fi interesat cu adevarat, siteul moldovenii.md ar fi aflat ca programul de reabilitare a parcului Sipote unde se afla statuia lui Stefan e planuit mult dinainte de bagatul in vorba a lui Pascaru. Parcul se afla la poala cetatii Sucevei care a fost recent reamenajata cu peste 16 milioane de euro -- cam cat intregul buget de aparare a Republicii Moldova... Reabilitarea parcului e intarziata doar de un conflict de propriete cu Directia Silvica Suceava. Mai mult, Suceava e un oras romanesc, locuit de romani, si problemele orasului sunt probleme romanesti; n-au nimic de-a face cu aberatiile moldoveniste ale unui neica nimeni precum Pascaru -- un semi-analfabet obscur dintr-o tara de o saracie abjecta precum Republica Moldova. Aburerile lui sunt pur si simplu ridicole si faptul ca Ambasada Romaniei i-a raspuns e in logica unei politeti datorata oricarui solicitor. Ar fi cazul ca personajele gen Pascaru sa-si vada lungul nasului si sa inceteze sa mai jefuiasca din cultura romana in numele unui moldovenism de sorginte coloniala ruseasca care merge impotriva dreptului pe care noi -- romanii din Moldova romaneasca -- il avem asupra bunurile culturale ale Moldovei medievale. Noi suntem Moldova, nu voi. Voi va trageti in principal de la cele ale guberniei rusesti Basarabia si istoria voastra e cel mult populata cu alde Suvorov, Lazo, Kotovski si Frunze. 
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5934 locuitori

Lozova este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lozova şi Stejăreni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 5934 locuitori. Satul Lozova a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.