28 november 2017, 16:00 Moldovan reality views 6522
La Viena s-a desfășurat o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” (Foto)
28 november 2017, 16:00 Moldovan reality views 6522

La Viena s-a desfășurat o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” (Foto)

Viceprim-ministrul și reprezentantul politic din partea Chişinăului, Gheorghe Bălan, a apreciat pozitiv ultimele rezultate în diferendul transnistrean și a remarcat că „aceste reușite ne apropie spre pasul cel mai important - stabilirea unui statut special pentru regiune". Declarațiile au fost făcute în urma unei noi runde de negocieri în formatul „5+2", care s-au desfășurat la Viena.

Totodată, reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, a specificat că aceste rezultate au fost înregistrate datorită voinței politice a ambelor părți și vor servi drept imbold pozitiv pentru soluționarea și altor probleme.

„Au fost depuse mai multe eforturi prin intermediul platformelor existente, întrunirilor și discuțiilor bilaterale. Astfel, după mai mulți ani de stagnare, ne-a reușit să găsim soluții viabile pentru problemele stringente cu care se confruntă populația. Totuși, după soluționarea acestor chestiuni, ne apropiem de subiectul principal și anume elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană", a spus Gheorghe Bălan.

La rândul său, reprezentantul politic al regiunii transnistrene a mulțumit partenerilor externi pentru sprijin în soluționarea subiectelor actuale. „Datorită experților și a voinței politice bilaterale am reușit, în ultima perioadă, să obținem mai multe rezultate importante. Credem că este necesar să continuăm munca asupra punctelor incluse în pachetul Berlin+, mă refer la libera circulație, problemele ce vizează liniile de cale ferată, înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare din regiune. Sperăm că, după mai multe discuții, vom obține succese și la aceste capitole", a afirmat Ignatiev.

Totodată, reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, a menționat că datorită voinței politice au fost soluționate mai multe probleme cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale rîului Nistru. „Salutăm rezolvarea mai multor întrebări de importanță majoră. La fel, ne bucurăm că partenerii internaționali au prezentat o viziune comună și doresc soluționarea mai multor subiecte importante. Datorită multiplelor discuții există progrese și noi angajamente, care sperăm să fie realizate cu succes", a specificat Wolf Dietrich Heim.

La 18 noiembrie, podul dintre localitățile Gura Bîcului și Bîcioc a fost redeschis de către Prim-ministrul Pavel Filip şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, iar la finele săptămъnii trecute Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev au semnat patru protocoale privind soluționarea mai multor probleme socio-economice de pe ambele maluri ale rîului Nistru. Cele patru protocoale prevăd: buna funcţionare a școlilor cu predare în grafie latină din regiune, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol, apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățămînt din regiunea transnistreană, asigurarea conexiunii telefonice mobile și staționare dintre cele două maluri ale rîului Nistru.

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2" a avut loc la Viena, în perioada 27-28 noiembrie curent. Scopul negocierilor în acest format este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

În formatul de negocieri 5+2 participă Chişinăul şi Tiraspolul, ca părţi aflate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană au statut de observatori.

Source: moldpres.md

Keywords:

Viena , negociere

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2609 locuitori

Cobani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Glodeni şi la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2609 oameni. Satul Cobani a fost menționat documentar în anul 1429 cu numele Zubreuți.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.