19 april 2018, 09:35 Moldovan reality views 8828
Se extinde termenul de achitare în jumătate a amenzilor
19 april 2018, 09:35 Moldovan reality views 8828

Se extinde termenul de achitare în jumătate a amenzilor

Termenul de achitare în jumătate a sumei amenzii de către contravenient urmează să fie majorat de la 72 de ore la trei zile lucrătoare, astfel încît să existe o sincronizare a orarului de lucru al instituțiilor responsabile de recepționarea amenzii și totodată, garantarea dreptului la un proces echitabil.

Prevederea se conține într-un proiect de lege de modificare a Codului Contravențional, aprobat de Guvern.

O altă prevedere a proiectului este acordul de colaborare ce va putea fi încheiat între agentul constatator sau procuror și contravenientul, care își recunoaște vina, în schimbul unei pedepse reduse. Acordul va putea fi încheiat în orice moment al procesului contravențional pînă la soluționarea în fond a acestuia și doar după declanșarea examinării cauzei în procedura generală. Autorul proiectului, care este Ministerul Justiției, menționează că prin instituirea mecanismelor de examinare simplificată a cauzei contravenționale și încheierea acordului de colaborare, se urmărește soluționarea procesului contravențional într-un termen optim și previzibil.

Proiectul conține și prevederi noi cum ar fi cele ce vizează sancționarea conducătorilor autovehiculelor care, prin nerespectarea indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere, generează riscul producerii unui accident rutier.

O altă prevedere nouă vizează ajustarea sancțiunilor pentru contravențiile comise de minori și responsabilizarea părinților sau reprezentanților legali ai acestora. În acest context, prevederile din Codul Contravențional au fost ajustate la cele din Codul Familiei fiind extins cercul subiecților responsabili pentru contravențiile comise de minori.

Modificările la Codul Contravențional vor intra în vigoare după adoptarea în Parlament.

Source: ipn.md

Keywords:

amenda

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
4 locuitori

Gavrilovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.21 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.79 km. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Sîngerei și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4 oameni. Satul Gavrilovca a fost întemeiat în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.