25 april 2018, 14:42 Moldovan reality views 10214
Măsuri mai aspre de protecție împotriva malariei
25 april 2018, 14:42 Moldovan reality views 10214

Măsuri mai aspre de protecție împotriva malariei

Autorităţile dar şi medicii epidemiologi vor intensifica măsurile de protecţie împotriva malariei în sezonul de reproducere a ţînţarilor.

Astfel în bazinele din capitală vor fi efectuate măsuri de delarvizare, prelucrare a vegetaţiei şi dezinsecţie.

Conform datelor Centrului municipal de Sănătate Publică, condiţiile climaterice şi cele naturale ale municipiului Chişinău sînt favorabile pentru reproducerea intensivă a ţînţarilor, preponderent a celor malariogeni. Municipiul Chişinău este considerat de epidemiologi o zonă cu risc sporit de răspîndire a malariei prin transmiţători – ţînţari malariogeni, deoarece are pe teritoriul său peste 60 de bazine acvatice.

În urma supravegherii entomologice, pe teritoriul capitalei, au fost înregistrate 11 specii de ţînţari, dintre ele trei specii – malariogeni. În structura de ţînţari, cota de ţînţari malariogeni constituie 27,2%.

Astfel, autorităţile vor desfăşura în perioada apropiată lucrări de delarvizare, prelucrare a vegetaţiei şi dezinsecţie, acţiunile vor fi repetate şi pe parcursul lunilor de vară.

Conform statisticilor oferite de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, pe parcursul anilor 2010-2017, au fost depistaţi 87 bolnavi de malarie de import, dintre care majoritatea cazurilor au fost atestate în municipiul Chişinău. Printre cazurile de malarie tropicală, în cazul a două persoane boala a evoluat grav, unul soldîndu-se cu deces. În anul 2017, în capitală au fost înregistrate trei cazuri de malarie tropicală de import. Pe parcursul a patru luni ale anului curent nu au fost depistate cazuri de malarie.

Anual, la 25 aprilie, în Republica Moldova este marcată Ziua mondială de combatere a malariei. Evenimentul are menirea de a evidenția progresele care au fost deja realizate pentru prevenirea și controlul malariei, dar și un prilej de mobilizare a forţelor împotriva acestei boli.

Source: moldpres.md

Keywords:

boala , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
675 locuitori

Negurenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi, Coşeni și Ţîghira. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Negurenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.