21 april 2012, 11:35 Moldovan reality views 4398
21 april 2012, 11:35 Moldovan reality views 4398

Renunțarea Republicii Moldova la statutul de neafiliere la blocuri militare va determina Rusia să renunțe la reglementarea conflictului transnistrean

Renunțarea Republicii Moldova la statutul de neafiliere la blocuri militare va determina Rusia să renunțe la reglementarea conflictului transnistrean. Declații în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru ziarul "Kommersant" de către reprezentantul special al președintelui rus, vice-premierul Dmitrii Rogozin, responsabil pentru relațiile cu RMN nerecunoscută.

Potrivit lui, la moment, Moscova respectă "principiul de integritate teritorială a Republicii Moldova, însă și moldovenii ar trebui să respecte același principiu".

"Rusia este un garant al securităţii și este dispusă să accepte orice realitate pe care o vor crea cu mîinile proprii participanții la negocieri. Ce urmează să facă moldovenii pentru a avea garanția unui stat integru? În primul rînd, trebuie să recunoască, Transnistria ca parte egală la dialog, în caz contrar nu poate fi vorba despre reconciliere. În al doilea rînd, cele două părți trebuie să găsească un numitor comun cu privire la tragedia care a avut loc acum 20 de ani, să ofere explicații reciproce, să se clarifice ce s-a întîmplat. În al treilea rînd, este nevoie de a crea condiţii economice normale pentru supravieţuirea ambelor maluri ale Nistrului. În al patrulea rînd, trebuie să fie recunoscut rolul Rusiei, ca unica țară care deține autoritate politică şi militară în regiune. Și să nu încerce să joace de-a şoarecele şi pisica, incluzînd în calitate de mediatori părțile cărora nu le pasă de această regiune. Și în al cincilea rînd este, desigur, o înţelegere clară că viitorul stat comun poate fi format numai în baza unei federații sau confederații", a spus el, adăugînd că, la moment, Chișinăul și Tiraspolul nu sunt capabili să pătrundă atît de adînc în esenţa conflictului.

În acelaşi timp, vice-premierul a enumerat circumstanțele pe care Chișinăul oficial nu ar trebui să le admită, pentru a nu compromite procesul de reintegrare.

"Nu voi enimera ceea ce ar trebui să fie, dar ceea ce nu ar trebui să se întîmple cu siguranță. Dacă Moldova își va schimba statutul și va deveni un stat afiliat unui bloc militar, dacă ea va încerca să modifice formatul existent de menținere a păcii, dacă va antrena Rusia și alte state într-un conflict cu puteri neregionale – noi ne vom realiza interesele naționale în afara contextului de reglementare, În acest caz, după cum vă imaginați, în fața Rusiei vor fi trasate cu totul alte obiective", a subliniat el.

Dmitri Rogozin a mai adăugat că relațiile dintre Moldova și România, ca stat membru al NATO, ar putea avea "efectele sale [adverse]".
"România este NATO. Baza americană de acolo este, de fapt, scutul european antirachetă al NATO. Dacă pe teritoriul României va fi mărită infrastructura militară, iar Moldova va accepta relații de „concubinaj” cu România – situația se va schimba și va avea efectele sale. Deocamdată acest lucru nu s-a întîmplat și, eu sper, nu se va întîmpla niciodată", a adăugat el.

În plus, diplomatul a declarat că „atîta timp cît la Chișinău se aud declarații privind reunirea urgentă cu România și, simultan, din partea română sunt întreprinse o serie de provocări împotriva statalității moldovenești, nici nu poate fi vorba despre o soluționare rapită a conflictului transnistrean", adăugînd că, "dacă politicienii moldoveni sunt patrioţi ai Republicii Moldova, atunci are sens să discuți cu ei despre posibilitățile de soluţionare a conflictului transnistrean. Dacă prioritatea lor este unirea cu România, atunci, cu toată dorința noastră de a-i ajuta să păstreze integritatea statului, acest lucru nu ne va reuși. Nu doar Transnistria, dar şi posibil alte regiuni ale Republicii Moldova nu vor dori să facă parte din România și eu declar asta foarte tranșant".

Sursa: MOLDNEWS

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
5882 locuitori

Tvardiţa este un sat şi comună din raionul Taraclia. Tvardiţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 44 km de oraşul Taraclia şi la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni. Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.