06 july 2018, 14:15 Moldovan reality views 10076
Anul acesta fructele vor fi de o calitate înaltă
06 july 2018, 14:15 Moldovan reality views 10076

Anul acesta fructele vor fi de o calitate înaltă

Anul acesta se așteaptă o roadă de fructe care va atinge media anuală – de circa 600 de mii de tone. În prezent în livezile din țară roada este formată, iar fructele vor fi de o calitate înaltă, o spun specialiștii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Iurie Mudrea, consultant în cadrul Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, a declarat pentru IPN că unele plante, în anumite zone, sunt afectate de lipsa de precipitații din ultima perioadă. De exemplu, ar fi bine ca la în cazul înfloritul viei să existe mai multă umezeală ca să pornească dezvoltarea strugurilor în condiții mai bune. Chiar și așa viile arată bine, ca și plantațiile horticole.

Specialistul menţionează că în linii mari, per total pe țară, în gospodăriile unde se respectă tehnologiile de cultivare a plantelor, probleme generate de lipsa precipitațiilor nu există. Plantele se dezvoltă normal, deoarece în ultimii doi-trei ani, rezervele de umezeală în sol au sporit considerabil, în comparație cu anii 2012-2013, când au fost secete mari și rezerve de apă în sol practic nu existau. Datorită iernilor din ultimii ani, care au fost cu mai multă zăpadă, rezerva s-a format din nou. Chiar dacă în ultima perioadă temperaturile au fost destul de înalte, acestea nu au depășit cu mult 30 de grade, ceea ce nu afectează plantele.

Potrivit lui, există localități unde nu a căzut picătură de ploaie și acolo situația e mai complicată, dar, per total, situația cu dezvoltarea plantelor nu este critică. Totodată, acolo unde este posibilitate de irigare, unde se respectă cerințele față de gestionarea bazinelor acvatice, s-a acumulat destulă apă și există posibilități pentru irigare.

În altă ordine de idei, Iurie Mudrea a menţionat că plantele din prima grupă, păioasele, vor da roadele așteptate, iar celelalte, în funcție de cum va derula situația. La sfârșitul lunii iunie- începutul lunii iulie va începe secerișul. Acest an agricol este cu aproximativ două săptămîni întârziere.

Cît ține de suprafețele culturilor de primăvară, au fost semănate în jur de 2200 de hectare de grâu de primăvară; în jur de 299 de mii de hectare de porumb; în jur de 11 500 de hectare de orz; 19,8 mii de hectare de mazăre, 1,2 mii hectare de fasole; 323 de mii de hectare de floarea soarelui, 17,8 mii de hectare de sfeclă de zahăr, 32 de mii de hectare de soia etc.

Source: ipn.md

Keywords:

fructe , calitate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4279 locuitori

Chişcăreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Slobozia-Chișcăreni, Chișcăreni. Localitatea este situată pe cursul de sus al rîului Ciulucul de Mijloc, la distanța de 21 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4279 de oameni. Satul Chișcăreni a fost menționat documentar în anul 1560.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.