26 june 2018, 16:48 Moldovan reality views 12141
Roibu: Trendul emigrării și lipsa de interes fac ca Moldova să rămînă o țară cu un potențial nevalorificat
26 june 2018, 16:48 Moldovan reality views 12141

Roibu: Trendul emigrării și lipsa de interes fac ca Moldova să rămînă o țară cu un potențial nevalorificat

Republica Moldova a parcurs în ultimii 27 de ani o perioadă foarte dificilă, perioadă în care poporul moldovenesc a cunoscut ce înseamnă război, deindustrializare, depopulare, criză economică și socială, o degradare a sistemului educațional cît și scăderea ofertelor bune pentru tinerii absolvenți.

Mai mult decît atît, ultimele modificări aduse cadrului legislativ care reglementează domeniul educațional, inclusiv principiul nou introdus în Codul Educației propus de către ex-ministrul educației dna. Maia Sandu, conform căruia „banul urmează elevul" a dus la închiderea a numeroase școli din țară, optimizări ale instituțiilor, ceea ce din start a redus șansa pentru mulți tineri din țară să acceadă la studii universitare. În aceeași ordine de idei se înscrie și inițiativa de a introduce măsuri foarte stricte de susținere a examenului de bacalaureat, care crează disconfort psihologic real pentru elevi.

Într-o situație dificilă s-a pomenit și piața de muncă din țară. Tinerii absolvenți ai universităților nu au o mare alegere de a se angaja în cîmpul de muncă, înafară de sectorul bugetar unde ar trebui să depună efort colosal pentru angajare.

Mai mult decît atît, universitățile s-au transformat treptat în SRL-uri, care-și limitează grija față de student doar pînă la absolvirea acestuia. Stabilirea unor acorduri de parteneriat, care ar avea drept obiect recomandarea sau acordarea garantată a unor locuri de muncă pentru absolvenții unir sau altor universități ar crește încrederea în ziua de mîine pentru mulți studenți.

Cred cu tărie că Moldova este o țară cu potențial, potențial nevalorificat încă din mai multe considerente, cum ar fi lenea elementară, neprofesionalismul, trendul emigrării și lipsa de interes. Acest subiect trebuie să devină unul de discuții publice pentru a mișca carul din loc, iar odată cu aceasta multe lucruri în țară vor reveni la normal și vor crea o Moldovă în progres.

Keywords:

Dumitru Roibu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
1538 locuitori

Grigorăuca este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cozești, Petropavlovca și Grigorăuca. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei și la 106 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1538 de oameni. Satul Grigorăuca a fost menționat documentar în anul 1902.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.