23 august 2012, 09:31 Moldovan reality views 6292
23 august 2012, 09:31 Moldovan reality views 6292

Merkel – Problema transnistreană poate fi soluţionată


Foto: ziuaveche.ro 

Cancelarul Germaniei Angela Merkel, care a sosit miercuri în Moldova într-o vizită de scurtă durată, este sigură că „problema transnistreană poate fi soluţionată”, transmite agenţia Novosti-Moldova.   

„Sînt sigură că problema transnistreană poate fi soluţionată. Este important de a avea voinţă, capacitate şi dorinţă. Multe s-au realizat, inclusiv au fost reluate negocierile în formatul „5+2”. Iată de ce Uniunea Europeană a acordat resurse financiare pentru ambele maluri ale Nistrului”, - a declarat Merkel, rostind o alocuţiune în cadrul întîlnirii de la Palatul Republicii.

Referindu-se la aspiraţiile Moldovei spre integrarea europeană, Cancelarul a menţionat că „alegerea, făcută de populaţia Moldovei pentru integrarea europeană a fost susţinută integral şi plenar pînă în prezent şi va fi sprijinită pe viitor de Germania în toate structurile UE”.

„Moldova are în persoana Germaniei un partener sigur. Promovarea reformelor democratice, instituirea economiei de piaţă şi dezvoltarea ei în ansamblu – sînt sigură că toate problemele, cu care se confruntă astăzi Moldova vor fi soluţionate cu succes şi noi sîntem gata să-i acordăm ajutor în aceasta nu numai prin consilieri în diverse domenii, dar şi cu investiţii”, - a specificat Cancelarul Germaniei.

Comentînd alocuţiunea Angelei Merkel, preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a declarat pentru AŞ Novosti-Moldova că „nu se poate considera vizita Cancelarului Germaniei în Moldova „o vizită de curtuoazie”.

„Din alocuţiunea ei se poate face concluzia că ea a examinat susţinut cu Primul ministru al Moldovei Vladimir Filat problema reglementării transnistrene”, - a adăugat Tănase.

„Vom aştepta mişcarea din punctul mort după o stagnare de douăzeci de ani a procesului de negocieri pentru soluţionarea problemei transnistrene. Cu atît mai mult că în curînd doamna Merkel se va întîlni cu Preşedintele FR Vladimir Putin, în negocierile cu care această problemă va fi subiect de discuţie. Sînt sigur că vor fi progrese concrete la această temă”, - a conchis el.

Deputatul în Parlament Chiril Lucinschi, la rîndul său, consideră „vizita Cancelarului Merkel o demonstrare elocventă a respectului ei faţă de Moldova şi faţă de societatea civilă a ţării”.

„Aici există şi susţinerea politică a eforturilor Primului ministru Vladimir Filat în aspiraţiile lui proeuropene, precum şi în dorinţa de a se apropia măcar într-un fel de soluţionarea conflictului transnistrean, fie cu paşi mici, dar reali. Desigur, trebuie să ţinem minte că Germania este participantă activă la soluţionarea problemei transnistrene, fapt pe care îl demonstrează iniţiativa de la Meseberg. La fel de elocventă este şi apropiata ei vizită la Moscova”, - a specificat Lucinschi.

În cadrul vizitei sale de lucru în Moldova Cancelarul Germaniei a avut întrevederi cu Preşedintele Nicolae Timofti, liderii fracţiunilor parlamentare şi reprezentanţii comunităţii de afaceri a republicii, precum şi a rostit o alocuţiune la Palatul Republicii şi a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Keywords:

Moldova , Europa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2476 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.