07 january 2019, 15:20 Moldovan reality views 3239
Guvernul a stabilit regulile de selectare a candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale
07 january 2019, 15:20 Moldovan reality views 3239

Guvernul a stabilit regulile de selectare a candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale

Guvernul a aprobat în ședința de luni, 1 iulie, regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea executivului, transmite MOLDPRES.

Potrivit regulamentului, candidații la funcția de judecător al Curții Constituționale trebuie să întrunească următoarele cerințe: să dețină cetățenia Republicii Moldova, să dețină o vechime de cel puțin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea științifică și să se bucure de o reputație ireproșabilă. Totodată, vor fi eligibili candidații care nu au atins vârsta de 70 de ani și nu au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Concursul va fi organizat și desfășurat de către o Comisie specială, din care vor face parte prim-ministrul, ministrul Justiției, secretarul general adjunct al guvernului responsabil de actele guvernamentale, Avocatul Poporului sau un reprezentant delegat de Avocatul Poporului, doi reprezentanți ai societății civile delegați de Platforma Societății Civile a Parteneriatului Estic, un fost judecător al Curții Constituționale cu reputație ireproșabilă și un doctor în drept cu reputație ireproșabilă. Comisia de concurs va fi asistată de către un psiholog și un specialist în managementul resurselor umane.

Candidații vor fi evaluați în baza dosarelor depuse, iar ulterior vor participa la proba interviului. Primii doi candidați cu cel mai mare punctaj obținut vor fi declarați învingători ai concursului și vor fi prezentați guvernului pentru numirea în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Săptămâna trecută, magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore. Ulterior, prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că guvernul va desemna cei doi judecători la înalta curte prin concurs.

Curtea Constituțională este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt desemnați de parlament, doi de guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1680 locuitori

Cotul Morii este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Cotul Morii. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1680 de locuitori. Satul Cotul Morii a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.