20 july 2011, 09:22 Moldovan reality views 3756
20 july 2011, 09:22 Moldovan reality views 3756

AVERTIZARE! Canicula se menține în Moldova!

Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis o avertizare meteorologică de vreme caniculară. La 20 iulie 2011 pe arii extinse se va menţine vreme caniculară cu maxime de pînă la +33..+35°C.

În aceste condiții se impune urmarea unor recomandări pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

Se recomandă să se evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

În aceste zile este recomandat consumul zinic de lichide ( între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a se aştepta să apară senzaţia de sete, fiind recomandat un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute.

Medicii sfătuiesc populaţia să consume în fiecare zi cît mai multe fructe şi legume proaspete (prune, caise, piersici, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Totodată, este recomandată evitarea consumului de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sînt diuretice.

În cazul în care este absolut necesară expunerea la soare în orele amiezii este indicată o ţinută adecvată care să includă pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Primul episod de caniculă al verii a început vineri, cu maxime de 33 de grade Celsius şi continuă sîmbătă și duminică, cînd vom avea 35 de grade la umbră.

Temperaturile au început să crească de vineri ca urmare a pătrunderii unei mase de aer tropical din nordul Africii.

Şi nopţile vor fi tropicale, căci valorile nu scad sub 20 de grade. Se aşteaptă să crească şi indicele radiaţiei ultraviolete, ceea ce înseamnă că în această perioadă pericolul de radiaţii este crescut.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1523
Populația:
23650 locuitori

Dubăsari este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Dubăsari. Amplasat pe malul stîng al rîului Nistru, oraşul Dubăsari se află la o distanţă de 47 km de Chișinău. În anul 2004 populaţia oraşului constituia 23650 de locuitori. Satul Dubăsari, a cărui denumire vine de la vechiul cuvînt dubăsar (luntraş), este atestat de documente începînd cu anul 1523.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.