16 september 2013, 15:08 Moldovan reality views 20474
16 september 2013, 15:08 Moldovan reality views 20474

Sondaj - Spațiul postsovietic îi atrage pe moldoveni mai mult decît UE

Spațiul post sovietic îi atrage pe moldoveni mai mult decăt Uniunea Europeană. Aceste date sînt prezentate în primul „Barometru al integrării” efectuat în cadrul „Monitorului eurasiatic” (în R.Moldova sondajul a fost realizat cu participarea companiei sociologice CBS-AXA).

Astfel, în cazul alegerii unei activități temporare 37 % din moldoveni  ar prefera țările post-sovietice (34 % ar alege Rusia) si doar 33 % țările UE. În același timp, doar 42 % din moldoveni consideră țarle din UE prietenoase R.Moldova, în timp ce spațiul post-sovietic este apreciat ca prietenos de 76 % din cei intervievați - 68 % cred că anume Rusia va ajuta Republica Moldova la nevoie.

68 % dintre moldoveni cred că în următorii ani, relațiile dintre fostele republici sovietice, sau vor continua sau se vor consolida și procesul de integrare reciprocă va continua, iar 65 % din respondenți sînd de acord cu înființarea Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.

Potrivit raportului, în ultimii cinci ani, 49 % din populatia Republicii Moldova a vizitat alte țări din spațiul post-sovietic, și doar 23 % dintre cetățeni au fost în UE (totodată 59 % dintre moldoveni au rude în spațiul post-sovietic, în timp ce în UE numai 44 %). De notat că UE surclasează CSI doar ca o zonă turistică - 44 % din moldoveni ar dori să viziteze UE pentru turism și odihnă, iar spațiul post-sovietic - doar 37 %.

De menționat și rezultatul preferinței pentru șederea permanentă: astfel  26 % din respondenți din Republica Moldova pledează pentru spațiul post-sovietic (23 % au indicat Rusia) si 24 % sînt pentru Uniunea Europeană.

Locuitorii din Republica Moldova se pronunță și pentru integrarea culturală semnificativă cu țările din fosta URSS. Potrivit la 63 la sută dintre respondenți, trebuie invitați artiști, pictori, scriitori și cumpărate alte produse artistice din spațiul post-sovietic. În favoarea UE pentru o astfel de alegere s-au pronunțat 54 %.

Aproape în mod egal s-au împărțit preferințele pentru investiții: 50 % leașteaptă din spațiul post-sovietic, și 51 % din UE.

Keywords:

UE , URSS , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1824
Populația:
1676 locuitori

Limbenii Noi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Limbenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Glodeni și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1676 de oameni. Satul Limbenii Noi a fost menționat documentar în anul 1824.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.