16 july 2020, 14:00 Moldovan reality views 3148
Curte Anticorupție în Moldova: a fi sau a nu fi?
16 july 2020, 14:00 Moldovan reality views 3148

Curte Anticorupție în Moldova: a fi sau a nu fi?

La Ministerul Justiției este în toi elaborarea proiectului de creare a unei instanțe judiciare, specializată în examinarea dosarelor de corupție și infracțiuni aferente mituirii.

Asemenea propuneri au răsunat de multe ori în Moldova, însă așa și nu au fost realizate în practică. Majoritatea specialiștilor sînt de acord, că inițiativa în cauză nu are sorți de izbîndă în condițiile unui sistem de justiție compromis, dependent de factorul politic și alte interese înguste. Și practica neunivocă a altor state demonstrează ineficiența proiectelor de acest fel.

Ca regulă, judecătoriile anticorupție apar în țările care se dezvoltă cu sprijinul comunității internaționale, în urma dezamăgirii generale și a imposibilității de a opri corupția pe alte căi. Dacă justiția este eficientă, nu este nevoie de ”o instanță anticorupție mai legală și mai echitabilă”. În opinia experților, politicienii trebuie să analizeze detaliat sistemul existent și mecanismele lui, înainte de a investi bani și efort în crearea unei noi instanțe, activitatea căreia ar putea dezamăgi.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

judecata , coruptie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
397 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Step-Soci, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Budăi a fost înființat în anul 1908.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.