16 december 2012, 09:45 Moldovan reality views 3218
16 december 2012, 09:45 Moldovan reality views 3218

"Moldovagaz" şi "Gazprom" au prelungit cu un an contractul de furnizare a gazelor

Societatea moldo-rusă "Moldovagaz" şi concernul rus "Gazprom" au prelungit cu un an contractul de livrare a gazelor în Moldova, în şedinţa de vineri a consiliului de administraţie al "Moldovagaz", care a avut loc la Moscova. Detaliile noului contract nu se cunosc deocamdată. Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, anunţase anterior că preţul gazelor, în trimestrul I 2013, ar putea fi cu $5 mai mic - de $386.

Potrivit Agenţiei "Infotag", vechiul contract moldo-rus de gaze a expirat la 31 decembrie 2011, a fost prelungit de trei ori în anul 2012 şi urmează a fi prelungit pentru întregul an 2013.

Părţile nu au reuşit să se înţeleagă în privinţa unui contract nou pe termen lung, pentru că Moldova a aderat la aşa-zisul Pachet Energetic III al Uniunii Europene. Pentru a facilita negocierile asupra contractului de livrare a gazelor cu "Gazprom", UE a permis Moldovei să amîne din 2017 pînă în 2020 termenul de implementare a normelor Pachetului Energetic III. Totodată, Moscova este disponibilă să ieftinească gazele pentru Moldova cu 30% în schimbul renunţării la Pachetele Energetice II şi III, care cer separarea şi independenţa financiară a companiilor care transportă şi distribuie gaze în republică.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
265 locuitori

Zahareuca este un sat din cadrul comunei Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Teleneşti şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 265 de oameni. Satul Zahareuca a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.