03 july 2021, 12:00 Moldovan reality views 3140
Cine și cum poate ajunge în programul de protecție a martorilor în Republica Moldova
03 july 2021, 12:00 Moldovan reality views 3140

Cine și cum poate ajunge în programul de protecție a martorilor în Republica Moldova

Și în Republica Moldova, persoanele amenințate pentru că au acceptat să divulge oamenilor legii informații ce pot deveni probe în cadrul procesului penal pot deveni parte a programului de protecție a martorilor.

De acest lucru, în Republica Moldova, se ocupă Direcția protecția martorilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Într-un răspuns pentru IPN, Direcția precizează că o persoană care se află în pericol poate ajunge în programul de protecție a martorilor dacă depune o cerere în scris și dacă există o hotărâre motivată a procurorului sau a instanței de judecată privind aplicarea măsurilor de protecție. De asemenea, pot fi protejate rudele apropiate și membrii de familie.

Pot fi protejate sau asistate doar persoanele care au statut procesual în dosarele penale pornite pe infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave. Protecția acestor persoane înseamnă schimbarea domiciliului, a locului de muncă ori de studii, schimbarea identității sau chiar schimbarea înfățișării. De asemenea, poate fi instalat sistem de alarmă la domiciliu sau schimbat numărul de telefon.

Programul de protecție încetează dacă cel protejat depune cerere scrisă, refuză să depună mărturie în cursul procesului penal sau depune mărturie falsă. Acest fapt trebuie să fie confirmat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. De asemenea, persoana nu mai este protejată dacă nu respectă obligațiile stabilite prin acordul de protecție sau dacă a dispărut amenințarea asupra vieții sale.

Informația privind numărul, dar și statutul persoanelor protejate în cadrul programului de protecție a martorilor „este atribuită secretului de stat și nu poate fi divulgată", precizează direcția specializată a IGP.

Source: www.ipn.md

Keywords:

politia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2792 locuitori

Sculeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Blindești, Floreni, Gherman și Sculeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Ungheni și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2792 de oameni. Satul Sculeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.