29 april 2021, 11:40 Moldovan reality views 2962
Ce urmează după anularea stării de urgență?
29 april 2021, 11:40 Moldovan reality views 2962

Ce urmează după anularea stării de urgență?

CNESP trebuie să iasă și să explice care măsuri trebuiesc respectate și care au fost anulate odată cu starea de urgență. De această părere este juristul Pavel Midrigan, care susține că COVID-19 nu a dispărut iar restricțiile sînt încă necesare.

Juristul a declarat pentru Sputnik Moldova că odată ce a fost anulată stare de urgență, atunci s-au anulat și restricțiile impuse de către Comisia pentru Situații Excepționale, iar deciziile luate anterior de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică rămîn în vigoare. Totuși, Pavel Midrigan este de părere că membrii CNESP trebuie să se adune într-o ședință și să revizuiască deciziile sale privind măsurile de protecție împotriva noului coronavirus, scrie Noi.md.

„S-a creat un vacuum. Atunci cînd se anulează starea de urgență, ne întoarcem în perioada de pînă la instaurarea acesteia. Deciziile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică sînt mai slabe decît deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale. COVID-19 încă nu a dispărut, de aceea nu știm cu ce măsuri am putea să ne pomenim a doua zi. În acest caz, CNESP trebuie să se întrunească într-o ședință și să decidă ce facem în continuare, ce măsuri trebuiesc respectate”, a menționat juristul Pavel Midrigan.

Midrigan susține că, pe lîngă neclaritatea în ceea ce ține restricțiile care sînt valabile în prezent, mai există și problema banilor pentru alegerile care ar urma să se desfășoare odată cu semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului.

„Cum poate Guvernul în exercițiu să aloce bani pentru aceste alegeri? Aici este necesar să se facă schimbări în buget, dar bugetul poate fi votat doar de Parlament. Aici avem o sumedenie de întrebări, dar cred că totuși, cu orice scop, se vor desfășura aceste alegeri anticipate”, a mai adăugat expertul.

Expertul susține că PAS speră că va obține o majoritate și că lucrurile din Legislativ se vor schimba, dar Midrigan a menționat că este sceptic că într-un timp atît de scurt schimbările ar putea fi atît de vizibile.

Precizăm că miercuri, 28 aprilie, Înalta Curte a stabilit că hotărîrea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Sesizarea în acest sens a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova este în drept să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat în scurt timp decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea urmează să se desfășoare pe data de 11 iulie 2021, iar Guvernul trebuie să decidă cîți bani vor fi alocați pentru organizarea scrutinului.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
2712 locuitori

Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.