18 february 2013, 11:25 Moldovan reality views 9372
18 february 2013, 11:25 Moldovan reality views 9372

Nantoi: Un Guvern minoritar este un scenariu plauzibil pentru Moldova


Foto: moldpres.md

Analiştii au păreri contradictorii cu privire la probabilitatea renegocierii unui nou Acord între componentele AIE, informează MOLDPRES.

Solicitaţi de Agenţie, mai mulţi analişti politici s-au arătat optimişti şi au spus că în scurt timp liderii AIE se vor aşeza la masa de negocieri pentru un nou Acord AIE. „Trebuie renegociate unele prevederi din Acord, pentru că ele din start au fost precondiţionate şi acum s-au transformat în piedici pentru guvernare. Din cauza acestor precondiţii pînă în prezent nu s-a reuşit numirea unor viceminiştri”, a opinat analistul politic Nicolae Osmochescu. El a adăugat că alte scenarii politice vor duce inevitabil la alegeri anticipate.

„Vreau să cred că Preşedintele ţării Nicolae Timofti îşi va folosi toată măiestria de negociator pentru a-i aduce pe liderii AIE la masa de negocieri şi se va reuşi remodelarea Acordului de constituire a alianţei”, a spus pentru MOLDPRES analistul Arcadie Barbăroşie.

Potrivit acestuia, un alt scenariu probabil ar fi o guvernare minoritară, „dar el este foarte riscant, doarece PLDM ar sta la cheremul opoziţiei care a anunţat că îşi doreşte alegeri anticipate”.

Analistul Oazu Nantoi a opinat că va fi dificil un proces de renegociere a Acordului AIE. „Nu mă aştept la soluţii rapide. Constituţia RM prevede dreptul Premierului şi a Preşedintelui ţării să facă remanieri în Guvern, iar un Guvern minoritar este un scenariu plauzibil”, a afirmat Nantoi.

Sîmbătă, 16 februarie Preşedintele ţării Nicolae Timofti a facut un apel către cetăţeni, ]n care a ]ndemnat să nu facă scenarii pesimiste. El a mai spus că a primit asigurări de la liderii AIE că se vor aşeza la masa de negocieri, notează MOLDPRES.

Keywords:

guvern , AIE , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1835
Populația:
1199 locuitori

Pleşeni este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tătărăşeni, Hănăseni şi Pleşeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cantemir și la 106 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1199 de locuitori. Satul Pleșeni a fost menționat documentar în anul 1835.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.