04 may 2013, 09:20 Moldovan reality views 7614
04 may 2013, 09:20 Moldovan reality views 7614

Biroul pentru reintegrare vine cu precizări la informaţiile apărute în presa din regiunea transnistreană

Biroul pentru reintegrare a remis spre difuzare Agenţiei MOLDPRES un comunicat de presă pe care îl reproducem mai jos:

"În legătură cu informaţiile apărute în presa din regiunea transnistreană cu privire la eforturile autorităţilor moldoveneşti în vederea monitorizării fluxurilor migraţionale prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, Biroul pentru reintegrare comunică următoarele.

Unul din subiectele abordate în cadrul dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize, ţine de evidenţa cetăţenilor străini care sosesc în Republica Moldova prin segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene. În prezent, autorităţile moldoveneşti sînt în proces de creare a mecanismelor ce vor permite formarea unui tablou clar cu privire la fluxurile de străini prin segmentul menţionat.

Complexul de măsuri planificate prevede crearea condiţiilor pentru asigurarea evidenţei cetăţenilor străini la şase puncte interne de control situate în localităţile Hîrbovăţ (Anenii Noi), Hagimus (Căuşeni), Sănătăuca (Floreşti), oraşele Dubăsari, Criuleni şi Rezina. Procedura de înregistrare va fi una rapidă, gratuită, benevolă şi se va aplica doar cetăţenilor străini care sosesc în Republica Moldova în vizite de scurtă durată din străinătate. Persoanele care nu se vor înregistra la punctele respective vor putea obţine informaţii relevante despre opţiunile alternative. Instituţia responsabilă de implementarea măsurilor în cauză este Biroul de Migraţie şi Azil. Aplicarea acestui mecanism asupra locuitorilor din regiunea transnistreană nu este preconizată.

Biroul precizează, cu această ocazie, că reprezentanţii Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova nu vor fi amplasaţi la punctele interne menţionate. De asemenea, se preconizează utilizarea infrastructurii deja existente pe teren, ceea ce exclude necesitatea creării posturilor noi de control. Mecanismul va fi unul flexibil pentru a nu genera crearea obstacolelor adiţionale în calea liberei circulaţii a persoanelor.

Reprezentanţii Tiraspolului au fost informaţi din timp despre intenţiile respective ale autorităţilor moldoveneşti. Chişinăul cheamă reprezentanţii regiunii transnistrene să demonstreze o abordare constructivă şi să se abţină de la interpretări evident eronate şi tendenţioase. Rămînem deschişi spre dialog la acest capitol în cadrul mecanismelor existente, în particular, grupurile de lucru privind măsurile de încredere".

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
910 locuitori

Gangura este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Misovca, Homuteanovca, Gangura și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ialoveni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 910 oameni. Satul Gangura a fost menționat documentar în anul 1484.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.