25 august 2011, 15:56 Moldovan reality views 6683
25 august 2011, 15:56 Moldovan reality views 6683

Apel către vizitatorii site-ului www.moldovenii.md

27 august 2011 - este o zi deosebită în istoria statului moldovenesc. În această zi păşim la hotarul secolelor în cel de-al treilea deceniu al existenţei noastre ca stat independent. Este o ocazie demnă de a face bilanţul al unei perioade deloc simple din viaţa Republicii Moldova, o posibilitate de a trasa căile obţinerii stabilităţii, creşterii economice şi restabilirii integrităţii teritoriale.

În aceste zile, dăm onorul steagului lui Ştefan cel Mare - simbolului şi relicvei istorice, care întruchipează nu numai legătura în timp, ci şi onoarea, vitejia şi dragostea de libertate a poporului moldovenesc. Aducem un omagiu tuturor luptătorilor pentru libertate, datorită eforturilor cărora a fost dobîndită independenţa noastră. Exprimăm, de asemenea, recunoştinţa noastră tuturor concetăţenilor noştri, prin munca grea şi eforturile persistente ale cărora ţara noastră s-a menţinut pe calea reformelor democratice şi a mişcării progresiste.

Nimic nu oprimă mai mult spiritul oamenilor ca sărăcia şi lipsa unităţii în societate. În ultimii douăzeci de ani o mare parte a populaţiei ţării nu de puţine ori a resimţit sărăcia pe propria piele. În vremuri dificile, sute de mii de compatrioţii de ai noştri sînt nevoiţi să-şi caute o sursă de venit în afara Republicii Moldova. Nu încape îndoială, că cel mai eficient mod de izgoni sărăcia este acela de a susţine creşterea economică, care, la rîndul său, va crea noi locuri de muncă, precum şi condiţiile necesare pentru rezolvarea altor probleme sociale, revenirea concetăţenilor noştri acasă.

Poporul moldovenesc trecut prin experienţa amară a urcuşurilor şi căderilor din ultimele decenii, a început să înţeleagă, că rădăcina răului este - ţara condusă ineficient şi incompetent, puterea este lipsită de unitate, iar unii politicieni sînt preocupaţi de distribuire şi redistribuire, iar în multe privinţe doar de satisfacerea ambiţiilor proprii, îmbogăţirea criminală şi atacurilor de acaparare de tip reyder. Pe de altă parte, grupurile mici marginale, dar agresive pun la îndoială la nesfîrşit prezentul statului moldovenesc, în condiţiile în care nu se aplică pedepse din partea puterii, dar mai ales atunci, cînd aceasta este lipsită de principii, tulbură minţile oamenilor şi aduce discordia în societate.

Una dintre provocările majore cu care se confruntă societatea noastră, este oligarhizarea rapidă a sferei politice şi a conducerii statului. Grupările de partid oligarhice sînt cointeresate să folosească puterea doar pentru a controla aşa-numitele „fluxuri financiare”, dar şi pentru a controla distribuirea resurselor bugetare, atît de necesare pentru ca ţara să iasă din stagnare şi pentru crearea premiselor dezvoltării economice.

Mai mult decît atît, grupurile oligarhice tind să-şi protejeze afacerile sale criminale, subordonîndu-şi sistemul judiciar, procuratura şi organele de drept. În cazul în care nu va fi conştientizată şi depăşită această tendinţă, foarte periculoasă pentru ţară, atunci o asemenea evoluţie a lucrurilor va conduce în mod inevitabil la stoparea reformelor democratice, stagnarea economică şi incapacitatea de a continua procesul de integrare europeană. Moldova riscă să dea faliment ca stat, iar în consecinţă să-şi piardă suveranitatea şi independenţa.

Vremurile grele n-au luat încă sfîrşit, dar reuşim să facem faţă dificultăţilor, ca naţiune şi ca stat. Rămînem pe linia de plutire, pentru că credem în triumful dreptăţii, în forţa morală şi spirituală a naţiunii noastre, în capacitatea sa de a rezista în faţa diferitor tipuri de agresiune. Am început să tragem concluziile juste din lecţiile, pe care ni le oferă istoria. În aceşti douăzeci de ani am parcurs o anumită distanţă a căii spre democraţia reală. Tot mai insistent, societatea noastră reuşeşte să obţină triumful adevărului şi dreptăţii, dominaţia supremaţiei legii, posibilă doar într-un stat bazat pe drept. Mai urmează să izgonim sărăcia din ţară.

Astăzi ne punem nouă înşine o întrebare, care acum douăzeci de ani părea a fi retorică: „Avem oare destul curaj civic, perseverenţă şi înţelepciune, ca să folosim ocazia istorică, să acceptam provocarea viitorului şi să construim un stat modern, democratic şi prosper?” Clădirea nouă a Moldovei moderne se cimentează prin tendinţa unanimă a locuitorilor ei de a atinge scopul dorit - prosperarea, bunăstarea şi dezvoltarea spirituală. Iar pentru aceasta, trebuie să ne întoarcem la idealurile şi valorile care au inspirat generaţiile de patrioţi moldoveni ai anilor nouăzeci ai secolului trecut la lupta împotriva regimului totalitar, pentru libertate şi independenţa ţării noastre.

Facem apel către toţi politicienii noştri: renunţaţi la ambiţiile voastre, gîndiţi-vă la oamenii, pe care îi conduceţi, căci ei sînt obiectivul Dumneavoastră profesional de bază. Avem nevoie de o putere populară consolidată, care ne va face să progresăm în continuare. Avem nevoie de o politică, care ne va ghida spre noi orizonturi, perspective. Chemăm liderii noştri politici să mediteze profund asupra responsabilităţii lor de situaţia din ţară şi de viitorul acesteia.

Partidele noastre politice şi liderii acestora trebuie să înveţe a lucra împreună pentru a găsi soluţiile optime de rezolvare a problemelor, în baza consensului şi subordonării necondiţionate a ambiţiilor corporative în faţa intereselor naţionale. Trebuie să evităm politica dezbinării societăţii şi să ducem o politică, orientată spre modernizarea ţării şi schimbările reale în mai bine a vieţii cetăţenilor noştri. Voinţa poporului şi aspiraţia noastră comună spre libertate constituie acea forţă, care a schimbat cursul istoriei noastre acum douăzeci de ani şi tot ea ne va aduce pe calea dezvoltării şi prosperităţii.

Cu respect, echipa site-ului moldovenii.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2486 locuitori

Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de  orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.