30 december 2022, 12:00 Moldovan reality views 1493
CNAS: precizări privind reexaminarea pensiilor
30 december 2022, 12:00 Moldovan reality views 1493

CNAS: precizări privind reexaminarea pensiilor

Începînd cu 01.01.2023, au dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă persoanele care s-au pensionat pînă la 01.01.2019 şi au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 2 ani după acordarea pensiei şi nu au beneficiat de reexaminarea pensiei la etapele anterioare.

Totodată, din 01.01.2023 va fi aplicată o nouă formulă de reexaminare a pensiei pentru limită de vîrstă pentru stagiul de cotizare realizat după acordarea pensiei.

Astfel, conform formulei se va determina cuantumul pensiei calculat doar din stagiul de cotizare şi salariul (venitul) realizat după stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă, care ulterior se va aduna la pensia calculată a beneficiarului, şi respectiv, se va obține cuantumul reexaminat al pensiei.

Concomitent, beneficiarii care au depus la etapele anterioare cereri de reexaminare a pensiei şi au primit refuz din motiv că cuantumul pensiei reexaminate era mai mic decît pensia calculată, pot să depună o cerere repetată pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă începînd cu 01.01.2023.

Pentru depunerea cererii într-un mod sigur, rapid şi eficient, încurajăm utilizarea serviciului electronic „e-Cerere. Reexaminare pensieˮ, care poate fi accesat pe pagina web-oficială cnas.gov.md sau portalul guvernamental servicii.gov.md.

Source: noi.md

Keywords:

CNAS , pensie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.