06 june 2013, 09:20 Moldovan reality views 41353
06 june 2013, 09:20 Moldovan reality views 41353

Au fost identificate cele mai importante probleme ecologice ale R. Moldova

Avem proiecte finanțate, strategii şi acorduri în domeniul Ecologiei, însă starea mediului rămîne în continuare deplorabilă în Moldova. 90 la suta din apa potabilă din fîntîni este poluată, iar majoritatea deșeurilor sînt depozitate în gropi de gunoi, fără a fi reciclate. „Economia Verde: Te priveşte?” Astfel sună genericul Zilei Mediului, sîrbătorită ieri în toată lumea.

Moldova produce anual in jur de 800 de mii de tone de deseuri, cantitatea resturilor fiind in continua crestere. Cea mai mare problema, potrivit ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru, este lipsa serviciilor publice de salubritate, in special la sate, precum și dialogul ineficient dintre autoritățile implicate, relatează tv7.md.

Gheorghe Şalaru, Ministrul Mediului spune că „Ministerul vine cu elaborarea acestor legi si strategii, ministerul vine cu acea capacitate de expertiză, ministerul vine chiar și cu suportul financiar atunci cînd este vorba de fondul ecologic național, dar unele lucruri ce țin de managementul în teritoriu, ce ține de organizarea acestui serviciu, desigur ca aceasta și legitim, și constituțional, ține de autoritățile publice locale.”

Gheorghe Şalaru a recunoscut că există încă mult de lucru la ministerul pe care îl conduce, specificînd că ecologia începe de la cei șapte ani de acasă.

Totodată ministrul este convins de faptul că “tot ce ține de protecția mediului nu reușim să facem noi singuri. Deoarece nu vom putea niciodată să acumulăm toate deșeurile care sînt aruncate pe ferestrele apartamentelor sau mașinilor de lux“.

Totodata, organizatiile de protectie a mediului vad o solutie in aplicarea drastica a amenzilor, regula de aur in toate statele europene.

În cadrul Zilei Mediului, Gheorghe Şalaru a vorbit şi despre speciile de plante şi animale pe cale de disparitie din Moldova. Potrivit lui, cea de-a treia ediţie a Cărţii Roşii, care va apărea la anul viitor, va conţine un număr de zece ori mai mare de specii rare decît primul volum.

Keywords:

Moldova , ecologie , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
798 locuitori

Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.