14 may 2023, 12:00 Moldovan reality views 1553
Recomandări și hărți pentru cetățeni în ajunul simulării generale pentru Summitul din 1 iunie
14 may 2023, 12:00 Moldovan reality views 1553

Recomandări și hărți pentru cetățeni în ajunul simulării generale pentru Summitul din 1 iunie

În perioada premergătoare Summitului Comunității Politice Europene (CPE), Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) vine cu o serie de informații și recomandări de interes public, care vizează activitatea cotidiană a cetățenilor în condiții de confort și siguranță pentru data de 14 mai, cînd se va desfășura Simularea Generală pentru organizarea Summitului CPE.

Astfel, pentru a veni în sprijinul cetățenilor autoritățile naționale responsabile cu securitatea națională publică o serie de recomandări și hărți cu rutele alternative de deplasare cu ocazia simulării generale pentru Summitul CPE din14 mai, în intervalul de timp 09:00 - 14:00. Pentru o perioadă de 5 ore, traficul rutier pe arterele principale din sectoarele Centru și Botanica ale Chișinăului, precum și din zonele limitrofe capitalei va fi limitat pe durata deplasării coloanelor oficiale implicate în simularea generală.

Cu această ocazie, locuitorilor municipiului Chișinău pentru a putea circula în diferite sectoare ale orașului, le este recomandat să se deplaseze prin sectorul Buiucani care va fi folosit ca sector de tranzit pentru ocolirea tronsonului de străzi pe care va fi organizată deplasarea delegațiilor oficiale.

Pentru deplasare din sectoarele Ciocana și Rîșcani, spre sectorul Botanica sau partea de sus a sectorului Centru, circulația va fi permisă pe străzile Toma Ciorbă și Mihai Viteazul. Circulația din sectorul Botanica spre sectoarele Rîșcani și Ciocana, va fi organizată pe str. Mihai Viteazul sau pe oricare stradă care nu este sistată circulația.

La fel, vor fi unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca - Chișinău și revers.

Transportul care va circula din direcția or. Bender și are necesitate de a se deplasa spre mun. Chișinău va fi redirecționat pe d/n M5, prin localitatea Calfa sau pe d/n G109(Delacău – Bulboaca – R2).

Transportul care va circula din direcția raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și au necesitate de a se deplasa spre mun. Chișinău va fi redirecționat pe d/n M5 sau prin localitatea Calfa.

Cetățenilor care au planificate zboruri în ziua de 14 mai, în intervalul orar 09:00-14:00 le este recomandat să își planifice din timp ruta de deplasare spre aeroportul internațional Chișinău, să se informeze din timp cu privire la ajustarea programului transportului public, mai cu seamă a curselor interurbane. De asemenea, cetățenii sînt îndemnați să dețină actele de identitate la ei, pentru a fi identificați la necesitate.

Astfel, cetățenii sînt informați că exercițiile tactice din cadrul simulării generale pot întîrzia graficul transportului public, generînd unele aglomerări în traficul rutier din centrul Chișinăului și zonele limitrofe.

Chiar dacă autoritățile responsabile pentru securitatea Summitului vor institui pentru perioade de timp limitate, în cadrul intervalului de timp anunțat, perimetre de securitate în zona centrală a orașului Chișinău, activitățile instituțiilor care au program 24/7, activitățile comerciale, culturale se desfășoară fără perturbări pe timpul simulării. La fel și evenimentele publice care au loc în afara perimetrelor de securitate.

Întrucît, se are în vedere respectarea activităților curente ale fiecărui cetățean, concomitent cu asigurarea unui nivel corespunzător de siguranță și securitate publică în această zi, autoritățile își vor sincroniza acțiunile în așa mod ca să diminueze la maxim disconfortul creat acestora.

Autoritățile naționale mizează pe înțelegerea cetățenilor întru buna desfășurare a exercițiilor tactice pentru Summitul CPE. De asemenea, poliția face apel la conducătorii auto să dea dovadă de înțelegere față de eventualele dificultăți din trafic, să fie atenți la trecerile pentru pietoni și să respecte cerințele legale ale agenților de patrulare care vor supraveghea circulaţia rutieră, atît în vederea dirijării fluxului participanţilor la trafic, redirecţionarea deplasării transportului, cît și neadmiterii creării ambuteiajelor.

În atenție mass-media: oportunitățile de realizare a materialelor în legătură cu simularea generală pot fi efectuate în afara perimetrelor de securitate pentru a nu fi afectată desfășurarea antrenamentului general.

În mod special se are în vedere, acreditarea exclusivă la simularea din 14 mai, pentru jurnaliștii care doresc să relateze pe larg evenimentul. Astfel, se are în vedere organizarea unui pool de presă (locație special amenajată pentru jurnaliști) pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale în zona sterilă de securitate. În acest sens, jurnaliștii sînt invitați să depună cereri de acreditare temporară pentru simularea generală, pînă pe data de 12 mai, ora 15:00, la adresa: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md.

Informații cu privire la documentele de acreditare temporară pentru simularea generală din data de 14 mai le găsiți la https://mai.gov.md/ro/acreditare-jurnalisti.

Precizare: acreditarea temporară pentru 14 mai nu este valabilă pentru Summitul CPE care va avea loc pe 1 iunie.
Autoritățile din sfera securității naționale își afirmă respectul pentru responsabilitatea cetățenilor și atitudinea proactivă în legătură cu pregătirile care au loc în data de 14 mai pentru buna desfășurare a Summitului CPE, cel mai important eveniment organizat de loc Republica Moldova.

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.

Source: noi.md

Keywords:

recomandari , harta , summit

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
2517 locuitori

Bălăureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bălăureşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2517 oameni. Satul Bălăureşti a fost menționat documentar în anul 1619.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.