28 june 2023, 15:00 Moldovan reality views 1382
Ce ne oferă prietenia cu Occidentul, dacă sîntem incluși în astfel de liste?
28 june 2023, 15:00 Moldovan reality views 1382

Ce ne oferă prietenia cu Occidentul, dacă sîntem incluși în astfel de liste?

Cea mai mare bancă din Elveția a inclus Moldova pe lista țărilor cu risc ridicat de spălare de bani.

În special, cea mai mare bancă din Elveția și una dintre cele mai mari din lume – UBS – a impus restricții stricte bancherilor Credit Suisse, inclusiv interzicerea atragerii de noi clienți din țări cu risc ridicat de spălare de bani și corupție. Pe lista unor astfel de țări se află și Moldova.

Seria de restricții și instrucțiuni au fost introduse la scurt timp după ce, pe 12 iunie, UBS a finalizat procedura de absorbție a băncii rivale Credit Suisse, relatează Mold-Street cu referire la Financial Times.

Credit Suisse a fost al doilea cel mai mare conglomerat financiar elvețian după UBS. Din 2011, a fost una dintre cele mai importante bănci din punct de vedere sistemic de importanță globală.

Potrivit ziarului britanic, directorii UBS au întocmit o listă de "linii roșii" care interzic angajaților Credit Suisse să desfășoare o gamă largă de activități din prima zi a fuziunii celor două bănci.

Interdicțiile sînt concepute pentru a reduce riscurile asociate tranzacției, care a fost organizată de autoritățile elvețiene cu trei luni în urmă pentru a salva Credit Suisse de la colaps.

"Lista restricțiilor pe care directorii UBS le-au numit "linii roșii" acoperă 11 riscuri financiare și 12 riscuri nefinanciare. Deși multe dintre ele sînt de natură operațională —privind aspecte precum distribuția cercetării și utilizarea birourilor — alte interdicții se referă direct la domeniile de activitate ale Credit Suisse", scrie Financial Times.

După cum s-a menționat, printre altele, bancherilor Credit Suisse li s-a interzis să atragă noi clienți dintr-o serie de țări cu risc ridicat pentru a evita spălarea de bani, mita și corupția. Potrivit Financial Times, printre acestea se numără: Afganistan, Albania, Belarus, Burkina Faso, Republica Democrată Congo, El Salvador, Eritreea, Etiopia, Guineea, Haiti, Irak, Kosovo, Kârgâzstan, Libia, Moldova, Myanmar, Nicaragua, Palestina, Rusia, Sudanul de Sud, Sri Lanka, Sudan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela, Eritreea, Yemen și Zimbabwe.

Este de remarcat faptul că Republica Moldova este o țară candidată la aderarea la UE și intenționează să înceapă negocierile privind aderarea la UE pînă la sfîrșitul acestui an.

De asemenea, Moldova are relații bune cu Elveția, iar chiar astăzi țara noastră va semna un Acord de Liber Schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (AELS), din care fac parte Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Acest document este menit să faciliteze accesul produselor moldovenești pe cele mai prospere piețe din lume. Eliminarea barierelor comerciale va facilita accesul companiilor moldovenești pe aceste piețe și există speranța că va atrage mai multe investiții străine în Moldova, oferind astfel noi oportunități de export întreprinderilor locale.

Mai mult, într-o astfel de situație, sînt de neînțeles acțiunile celei mai mari bănci elvețiene, care a inclus Moldova pe lista țărilor cu risc ridicat de spălare de bani, ceea ce va afecta cu siguranță reputația țării și restricții similare ar putea impune și alte țări. Și asta în ciuda faptului că în ultimii ani Occidentul a remarcat constant succesele Republicii Moldova în lupta împotriva corupției și spălării banilor. Dar oare Ucraina și Georgia, cărora nu li s-a acordat statutul de candidat la Uniunea Europeană și nu sînt incluse în aceste liste draconice, au un mare succes în combaterea spălării banilor? Oare țara noastră n-ar avea un motiv să considere această decizie drept un atac asupra țării noastre în ansamblu. Să sperăm că neintenționat.

Și aici am dori să întrebăm Guvernul: Ce ne oferă, în cele din urmă, prietenia altruistă cu Occidentul dacă sîntem incluși în astfel de liste?

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
36 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul comunei Taxobeni, raionul Făleşti. Satul Vrănești este situat la 25 km de orașul Florești și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de locuitori. Satul Vrănești a fost menționat documentar în anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.