07 march 2023, 14:00 Moldovan reality views 1379
Renato Usatîi: „Rustam Așurov este un terorist antrenat de ISIS în Afganistan”
07 march 2023, 14:00 Moldovan reality views 1379

Renato Usatîi: „Rustam Așurov este un terorist antrenat de ISIS în Afganistan”

Rustam Așurov, un cetățean tadjic în vîrstă de 43 de ani, care a ucis doi grăniceri în Aeroportul Internațional Chișinău pe 30 iunie, nu este doar membru al unui grup de crimă organizată, ci și un terorist care a primit o pregătire specială într-o tabără ISIS din Afganistan cu ani în urmă.

Liderul “Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat acesta în mesajul său video către cetățeni, lamentat de faptul că organele de drept și serviciile speciale din Republica Moldova nu au putut afla aceste informații importante după două ore de verificare a lui Rustam Așurov, ceea ce a dus în cele din urmă la consecințe tragice.

El a remarcat că, într-adevăr, autoritățile tadjice nu au avut timp să-l înscrie pe Rustam Așurov pe lista de urmăriți prin Interpol, deoarece depunerea documentelor la Interpol este o procedură îndelungată. Dar informații despre Rustam Așurov, despre căutarea lui au fost transmise cu promptitudine Biroului pentru Combaterea Crimei Organizate din CSI, al cărui birou central de la Moscova funcționează non-stop, online, iar reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și ai SIS al Moldovei puteau primi aceste informații cu promptitudine dacă s-au aplicat în această structură.

În acest caz, o asemenea tragedie nu s-ar fi produs în aeroportul Chișinău, iar angajatul Poliției de Frontieră Sergiu Muntean și ofițerul de securitate aeroportuară Igor Ciofu nu ar fi murit.

Renato Usatîi a remarcat că, în cazul cooperării cu Biroul pentru Combaterea Crimei Organizate din CSI, organele de drept din Republica Moldova ar putea afla rapid că Rustam Așurov este un terorist care a urmat un antrenament special într-o tabără ISIS din Afganistan cu mulți ani în urmă și el a fost implicat în Tadjikistan în cazuri de tentativă de omor, răpire, terorism și altele.

Potrivit acestuia, autoritățile tadjice au aflat doar din știri despre uciderea a doi ofițeri de către un cetățean al țării lor în Aeroportul Internațional Chișinău, iar apoi au contactat consulatul tadjik din Ucraina și au informat autoritățile moldovenești.

Renato Usatîi consideră că această tragedie ar fi putut fi prevenită dacă Moldova ar fi cooperat cu Biroul pentru Combaterea Crimei Organizate din CSI, nu și-ar fi rechemat reprezentantul de acolo și ar fi solicitat informații despre cetățeanul din Tadjikistan de care sînt interesați.

„Ar fi deschis cu promptitudine o bază de date online, ar fi aflat că Rustam Așurov, nu este doar un infractor, ci și terorist, și atunci ar fi fost chemate de urgență pe aeroportul din Chișinău trupe special și nu s-ar fi întîmplat această tragedie", a spus liderul "Partidul nostru".

El a atras atenția autorităților moldovenești asupra faptului că ei își anunță retragerea din diferite structuri ale CSI, dar uită că CSI nu este doar Rusia, ci și multe alte țări ale Comunității cu care este necesar să se coopereze efectiv.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
998 locuitori

Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.