07 may 2023, 16:00 Moldovan reality views 1062
Peste 25 mii de copii care au început clasa I nu au mai ajuns la BAC
07 may 2023, 16:00 Moldovan reality views 1062

Peste 25 mii de copii care au început clasa I nu au mai ajuns la BAC

Expertul economic Veaceslav Ioniță a venit cu detalii privind dispariția celor peste 25 mii de copii care au început clasa I acum 12 ani și nu au mai ajuns să promoveze BAC.

„În anul 2011, 35.9 mii copilași au mers pentru prima dată la școală în clasa I. Din ei în clasa V de gimnaziu au ajuns doar 33,4 mii copii. Restul, 2,5 mii au plecat peste hotarele țării la părinții lor. Au urmat 5 ani de gimnaziu, timp în care alți 3,1 mii copii au plecat peste hotare și gimnaziul a fost absolvit de doar 30,3 mii elevi. Deci în 9 ani de studii, doar dintr-o singură promoție au plecat peste hotare 5.6 mii copii sau 16% din numărul lor inițial, notează Noi.md cu referire la unimedia.

Deci în 9 ani de studii din 35.9 mii copii în țară au rămas doar 30.3 mii copiii. Restul au plecat peste hotare. Din cei rămași în țară doar 13,6 mii au decis să meargă la liceu, sau 45% din toți copiii, care au absolvit IX clase. Restul au mers la liceu peste hotare, au mers la alte instituții aici în Moldova sau au considerat că ajunge și IX clase.

Au urmat 3 ani de liceu, timp în care alți 2 mii copii au plecat peste hotare. Și asta doar din cei care au mers la liceu. Din numărul celorlalți copii, rata de plecare a fost mult mai mare.

Deci în 12 ani, din sistemul nostru educațional au plecat peste hotare pe parcursul studiilor 7,6 copii. Asta la o singură promoție. Fără de a ține cont de cei 16,7 mii, care nu au mers la liceu aici în Moldova. Din ei majoritatea au decis să plece peste hotare, fie la studii fie la muncă.

Din cei 11,6 mii, care au finalizat Liceul, rata de promovare a fost una chiar foarte bună de 86.7% sau 10.170 copii au promovat BAC-ul. Ce să zic aici? Avem copii deștepți și un mare mulțumesc profesorilor noștri. Deci unde am pierdut pe drum copii noștri: Am avut - 35,9 mii în clasa I și 10.2 mii au promovat BAC-ul.

Unde au dispărut restul 25.7 mii copii?

1) Au migrat pe parcursul studiilor - 7,6 mii copii

2) Nu au continuat studiile la liceu aici în Moldova- 16,7 mii copii

3) Nu au susținut BAC-ul - 1.4 mii elevi

Aici trebuie să menționăm că o parte din cei 16,7 mii copii, care nu am mers la liceu aici in Moldova, au urmat studiile în altă parte și din ei 1,8 mii au reușit să promoveze BAC-ul. Total din 35,9 mii copii, care au mers în clasa I în 2011, în acest an 12 mii au promovat BAC-ul. Ce vor face acum acești copii cu diplomele lor de Bacalaureat?

Cei mai mulți vor merge imediat peste hotare. Cei care vor intra aici la studii vor învață, iar o parte din ei vor pleca pe parcursul studiilor peste hotare. Apoi cei care vor obține diploma de studii superioare în mare parte vor pleca și ei peste hotare. Am și eu o întrebare: dar cine va rămîne aici, în Moldova? Din cei 35,9 mii de copii care au mers în clasa I în 2011, cîți dintre ei vor mai fi în Moldova în 2028? Vreau să cred că vor fi jumătate, dar nu prea cred”, a explicat Veceslav Ioniță.

Source: noi.md

Keywords:

bacalaureat , elevi , statistica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
30 locuitori

Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.