25 july 2023, 09:30 Moldovan reality views 1345
Vasile Chirtoca: „În primul rînd, este necesară sprijinirea industriei cu potențial de export și de substituire a importurilor, care va oferi de lucru pentru întreprinderile mici și mijlocii”
25 july 2023, 09:30 Moldovan reality views 1345

Vasile Chirtoca: „În primul rînd, este necesară sprijinirea industriei cu potențial de export și de substituire a importurilor, care va oferi de lucru pentru întreprinderile mici și mijlocii”

În Moldova, se acordă o atenție insuficientă sprijinirii afacerilor mari, și este foarte important ca statul să ofere asistență companiilor mari cu potențial mare de substituire a importurilor și cu potențial mare de export.

Este opinia exprimată de președintele DAAC Hermes S.A. și al Comitetului de Conducere DAAC Hermes Grup S.A. Vasile Chirtoca în cadrul talk-show-ului «Без галстуков» („Fără cravată”) cu Alexandr Stahurski de la postul de televiziune N4.

El a remarcat că afacerile mari din Moldova sunt, probabil, echivalentul unor afaceri occidentale medii.

"Deși compania noastră este una mare, cu o cifră anuală de afaceri de 150 - 160 milioane de euro cred, în raport cu companiile europene ea este una medie. Dar în general noi soluționăm probleme mari în această țară, și desigur că businessului mare nu i se acordă destulă atenție", a subliniat Vasile Chirtoca.

În opinia sa, subiectul dezvoltării, în primul rînd, a întreprinderilor mici și mijlocii a fost introdusă de cei care cred că o țară precum Republica Moldova nu are nevoie să dezvolte companii mari, nu este nevoie să se creeze un fel de holding internațional care să poată concura cu marile companii..

"Nu e ceva întîmplător. Asta are loc și în țări mai mari. Acolo peste tot, vedeți doar, se dezvoltă afacerile mici, mijlocii și de alt fel. Desigur, este o parte importantă a economiei, căreia trebuie să i se acorde atenție. Dar țările mari, statele mari, care înțeleg interesul propriei economii, dezvoltă companiile globale. Le ajută pe toate căile, le acordă sprijin financiar, politic, social, iar pentru economiile mici este și mai actual. O economie mică, care nu are o piața internă mare, poate supraviețui numai prin dezvoltarea companiilor exportatoare mari, care respectiv aduc profituri. Ele creează locuri de muncă pentru companiile mici și mijlocii, ele creează multe piețe de desfacere pentru mulți subantreprenori. De aceea eu cred că-i foarte important ca statul să acorde atenție în special companiilor mari, cu un potențial mare de substituire a importurilor și cu un potențial mare de export", a menționat președintele DAAC Hermes S.A. și al Comitetului de Conducere DAAC Hermes Grup S.A.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
304 locuitori

Heleşteni este un sat din cadrul comunei Marinici, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 304 oameni. Satul Heleșteni a fost menționat documentar în anul 1840.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.