24 october 2023, 14:00 Moldovan reality views 1559
CtEDO: Moldova va trebui să-i plătească lui Alexandr Stoianoglo despăgubiri morale
24 october 2023, 14:00 Moldovan reality views 1559

CtEDO: Moldova va trebui să-i plătească lui Alexandr Stoianoglo despăgubiri morale

Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo, la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. Pe 24 octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a publicat o decizie urmare a plângerii fostului procuror general. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. 

În hotărârea din cauza Stoianoglo vs Moldova se precizează că țara noastră trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă, 3 600 de euro, scrie newsmaker.md

De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro. Precizăm că decizia CtEDO nu înseamnă că Stoianoglo ar trebui repus în funcție. 

CtEDO citează argumentele Guvernului potrivit cărora Stoianoglo era un înalt funcționar, prin urmare anumite norme nu i se aplică. Mai mult, Guvernul susține că reclamantul nu a epuizat căile de atac interne.

Cu toate acestea, Curtea a reținut că legislația națională aflată în vigoare la momentul numirii lui Stoianoglo prevedea în mod clar durata mandatului său și a definit exhaustiv motivele exacte pentru care putea fi demis. Abia în august 2021, adică după ce reclamantul a fost numit procuror general, o modificare a legislației a introdus o normă privind suspendarea de drept a funcțiilor procurorului general la momentul deschiderii acțiunii penale împotriva sa.

Precizăm că în ianuarie 2022, avocații lui Stoianoglo declarau că procurorul general suspendat a depus două plângeri la CtEDO în condițiile în care „instanțele naționale i-au îngrădit anumite drepturi”. Unul dintre avocați, Victor Munteanu, a precizat că prima plângere este pe faptul că clientului său i s-a îngrădit dreptul la circulație și pe faptul că „procedurile de pornire a urmăririi penale au fost complet arbitrare”. Victor Munteanu califica drept abuzivă suspendarea din funcție a procurorului general și cauzele penale care i-au fost pornite.

Source: newsmaker.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
1099 locuitori

Prodăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Prodănești și Căprești. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Florești și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1099 de oameni. Satul Prodănești a fost menționat documentar în anul 1795.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.