26 october 2023, 12:00 Moldovan reality views 1404
Va primi oare Moldova dividende din Planul de reconstrucție a Ucrainei, și ce are cu asta Aeroportul internațional Chișinău?
26 october 2023, 12:00 Moldovan reality views 1404

Va primi oare Moldova dividende din Planul de reconstrucție a Ucrainei, și ce are cu asta Aeroportul internațional Chișinău?

Planul de refacere a țării vecine promite să fie cel mai amplu program de finanțare din istorie. Celebrul Plan Marshall, Programul de restabilire a Europei după Războiul doi mondial, pe fundalul planului de reconstrucție al Ucrainei par nesemnificative.

Proiectul grandios deschide pentru investitori perspective nu mai puțin grandioase, de aceea țările din regiune deja fac coadă la viitoarele profituri. Lipsește doar Moldova.

Stelele s-au alineat

Suma totală a asignațiilor, conform Planului Marshall, era de 13 mlrd. Și banii urmau să fie primiți nu de o singură țară, ci de 18. Iar partenerii internaționali intenționează să aloce, timp de 10 ani, pentru ridicarea doar a Ucrainei din ruine, 750 mlrd. de dolari. Se preconizează reconstruirea unei țări din talpă, de la drumuri, poduri și uzine la piloni de electricitate, blocuri multietajate și grădinițe de copii, iar asta înseamnă contracte guvernamentale uriașe, numeroase și cu un lanț întreg de surse suplimentare de cereri. Un Klondike pentru afaceri și investiții.

Țările limitrofe Ucrainei au apreciat și au început să planifice viitoarele investiții încă primăvara trecută. Despre seriozitatea intențiilor lor vorbește și faptul, că spre exemplu România, apreciind oportunitățile apărute, a constatat că în Ucraina există deficiențe semnificative în managementul investițiilor publice. Iar vara Comisia Europeană, BERD și Corporația financiară internațională au semnat un acord privind alocarea sumei de 800 mln. de dolari pentru mobilizarea investițiilor private în economia ucraineană.

Are toată această muncă pregătitoare o legătură cu Moldova?

Deocamdată,nu. Și aceasta este ironia și absurditatea situației.

«Războiul din Ucraina a devenit factorul care reține dezvoltarea economiei moldovenești, și totuși el oferă posibilități, - insista Vasile Tofan, partener superior al fonfului de investiții Horizon Capital în emisiunea televizată BusinessUP . – Războiul se va termina, va începe perioada de refacere a Ucrainei, și Moldova are șansa unică de a deveni platforma, prin care investitorii străini vor putea deservi piața ucraineană ».

Horizon Capital administrează în Moldova și Ucraina active de 1,5 mlrd. de euro și intenționează să-și extindă simțitor portofoliul pe valul implementării programului de refacere a țării vecine. Vasile Tofan este convins, că deasupra Moldovei stelele s-au alineat reușit, și acum ea are rara oportunitate de a soluționa reușit o sarcină importantă – să atragă investiții într-un volum semnificativ.

«Pe investitorii străini îi atrage în Moldova mai ales perspectiva de aderarea a țării la UE. Este factorul nr.1. Spre exemplu, investitorii au văzut avantajele aderării României la UE mult înainte de acest eveniment, și în perioada anilor 1999 - 2007 PIB-ul României a crescut cu 12%, - spune Tofan. – Factorul nr.2 – reconstrucția Ucrainei. Numai pentru refacerea sudului țării vor fi necesare zeci de milioane de ferestre, uși, construcții metalice. Toate acestea-s oportunități pentru crearea fabricilor aici, în Moldova. Multe companii moldovenești por obține profit din asta, și multe companii străine își pot localiza întreprinderile în Moldova. De aceea e necesar să fie luată verticală după verticală, ramură după ramură, și să fie utilizată șansa irepetabilă de capitalizare a industriei».

«În țara cu populația în scădere creșterea economiei poate fi obținută doar din contul ridicării productivității. Productivitatea scăzută nu înseamnă că moldovenii ar fi mai leneși ca nemții. Asta înseamnă că Moldova are mai puțin acces la tehnologii. Iar tehnologiile, de regulă, vin cu investitorii străini care au bani și înțeleg procesele actuale. De aceea prioritatea zero trebuie să devină atragerea unor asemenea investitori», - subliniază partenerul superior Horizon Capital

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2245 locuitori

Tigheci este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cuporani și Tigheci. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2245 de oameni. Satul Tigheci a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.