11 may 2023, 07:41 Moldovan reality views 1279
Start Vot! Toate secțiile de votare din țară au fost deschise
11 may 2023, 07:41 Moldovan reality views 1279

Start Vot! Toate secțiile de votare din țară au fost deschise

Start vot. Astăzi pe întreg teritoriul țării au loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe (municipii), sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender.

În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție.

Bătălia cea mare se va da la Chișinău, unde locuitorii capitalei au de ales viitorul primar al capitalei, dar și viitorii consilieri CMC.

De menționat că funcția de edil al capitalei este rîvnită de 28 de candidați.

Alegerile se desfășoară în baza votului universal, egal, direct, secret și liber exprimat conform prevederilor constituționale. Dreptul de a alege îl au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua scrutinului, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărârea judecătorească.

Pentru a fi aleși din primul tur, candidații pentru funcțiile de primar trebuie să acumuleze 50% +1 vot, în caz contrar în localitate va avea loc turul doi în care vor participa primii doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00. Pentru alegerile de astăzi, CEC a acreditat 1500 de observatori naționali și internaționali.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769-1774
Populația:
3415 locuitori

Pîrîta este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Pîrîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 18 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3415 oameni. Pîrîta a fost menționat documentar între anii 1769-1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.