31 january 2024, 14:00 Moldovan reality views 1182
Ce categorii de elevi vor beneficia gratuit de programul prelungit în școli
31 january 2024, 14:00 Moldovan reality views 1182

Ce categorii de elevi vor beneficia gratuit de programul prelungit în școli

20% din numărul total de elevi din familiile socialmente vulnerabile înscriși în clasa/grupa cu program prelungit în școlile din municipiul Chișinău beneficiază de scutire integrală de taxa pentru serviciile prestate.

În această gratuitate se include și plata pentru alimentație, informează Direcţia Generală Educaţie, Tineret și Sport (DGETS), transmite Noi.md cu referire la diez.md.

Potrivit autorităților, pentru a beneficia de clasa/grupa cu program prelungit gratuită, copilul trebuie să facă parte dintr-o „familie defavorizată” (familie socialmente vulnerabilă aflată în situație care împiedică activitatea normală a acestora din punct de vedere economic, educativ, social etc.), după cum urmează:

- familii cu mulți copii (cu trei și mai mulți copii);

- familii monoparentale;

- familii în care unul dintre părinți este cu grad de dizabilitate;

- familii care au statut de tutore/curatelă (cu părinți decedați, lipsiți de drepturi părintești, inapți de muncă, neangajați în cîmpul muncii).

Dreptul elevului de a beneficia de grupă cu program prelungit gratuită se stabilește în urma depunerii unui dosar. Acesta trebuie prezentat la instituția educațională pentru a justifica starea socială și veridicitatea circumstanțelor expuse în cerere.

Cererea și setul de acte vor fi examinate de către Comisia pentru protecția drepturilor copilului și va fi înaintată spre aprobare către Consiliul profesoral din instituția de învățămînt. Acesta va aproba lista nominală a potențialilor beneficiari și ulterior o va prezenta DGETS.

Amintim că, în data de 3 ianuarie, Primăria Chișinău a oprit finanțarea grupelor cu program prelungit. Acest lucru a fost motivat prin insuficiența resurselor financiare, primarul Ion Ceban acuzînd în acest sens partidul de guvernare.

Într-un comunicat, Ministerul Finanțelor a declarat că, conform Legii bugetului de stat pentru anul 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău constituie 3,859 miliarde de lei, iar volumul transferurilor aprobat în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 este de 3, 777 miliarde de lei, înregistrîndu-se, astfel, o majorare de 81,5 milioane de lei față de anul trecut.

Decizia primăriei a fost criticată amplu pe rețelele de socializare. Împotriva deciziei primăriei au protestat mai mulți părinți și politicieni în data de 4 ianuarie. Un alt protest a avut loc în fața primăriei pe 13 ianuarie, curent.

Ulterior, reprezentanții municipalității au anunțat că au identificat o formulă care ar asigura existența grupelor cu program prelungit. Mai exact, soluția oferită de primărie este ca părinții, care vor dori să își înscrie copiii la ore suplimentare, să achite sume unice. Suma achitată va varia în funcție de numărul de ore cu care va fi prelungit programul, astfel, trei ore de program prelungit vor costa 360 de lei lunar, iar șase ore – 690 de lei.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1181 locuitori

Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.