08 february 2013, 15:58 Moldovan reality views 12547
08 february 2013, 15:58 Moldovan reality views 12547

Vladimir Solonari: Noi trăim într-o casă de sticlă


Foto: tv7.md

Fenomenul naţionalismului, care sunt rădăcinile şi consecinţele lui? La aceste întrebări a răspuns la Chişinău istoricul Vladmiri Solonari. La discuţii au participatpolitologi, jurnalişti şi reprezentanţi ai clasei politice.

O figură politică renumită de la începutul anilor 90, unul din fondatorii mişcării internaţionale „Edinstvo” Vladimir Solonari este în prezent docent la Universitatea din Florida centrală. Plecînd peste ocean profesorul a continuat să cerceteze procesul naţionalismului. Concluziile istoricului au fost inserate în cartea, care deocamdată este accesibilă numai în limba engleză. El a adus la cunoştinţa publicului moldovean conţinutul volumului. În cadrul interviului pentru TV7, profesorul Solonari a relatat despre situaţia din Europa Modernă, continentul care este dat exemplu pentru ţările în curs de dezvoltare.

Vladimir Solonari, Docent, Universitatea Din Florida Centrală: «Europa de asemenea se schimbă şi , cu părere de rău, tendinţele naţionalistedevin mai intense. În mod deosebit pe fundalul problemelor economice şi a urii faţă de cei veniţi. Romînia sau Moldova nu sunt unicele ţări, care trebuie să muncească foarte mult asupra imaginii proprii.»

Participanţii la discuţii au menţionat în unanimitate, că după 22 de ani de independenţă aspiraţiile naţionaliste din Moldova se fac simţite, mai ales la nivelul clasei politice. Reprezentanţii coaliţiei de la guvernare consideră, că puterea este în stare să dirijeze acest proces.

Vladimir Solonari, Docent, Universitatea Din Florida Centrală: «Observaţi ce se întîmplă, globalizarea, populaţia se deplasează. Sfatul meu este să nu uităm , că trăim întro casă de sticlă şi nu trebuie să aruncăm cu pietre în ea.»

Keywords:

nationalism , politica , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
828 locuitori

Chiurt este un sat subordonat administrativ oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Localitatea este aşezată în valea rîului Ciuhur, la 20 km de oraşul Edineţ şi la 182 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 828 locuitori. Satul Chiurt a fost menționat documentar în anul 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.