15 april 2024, 11:00 Moldovan reality views 760
BNM:
15 april 2024, 11:00 Moldovan reality views 760

BNM: "Cardurile rusești „Mir” nu pot fi folosite fizic pe teritoriul Moldovei"

Utilizarea cardurilor cu sistemul rusesc de plăți „Mir” nu este posibilă în Republica Moldova.

Iar banca Promsvyazibank din Rusia, cu care bașcana Găgăuziei a semnat un acord de colaborare, nu a depus cereri de autorizare sau licențiere.

Precizările în acest sens au fost făcute de către Banca Națională a Moldovei pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Pe 9 aprilie, în cea de-a doua sa vizită la Moscova, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat că a semnat un acord cu președintele băncii rusești Promsvyazibank, Petr Fradkov, pentru utilizarea cardurilor „Mir” pe teritoriul Găgăuziei. Guțul a comunicat pe rețelele de socializare că acest acord va permite pensionarilor și angajaților din regiune să primească suplimente la pensii și salarii prin intermediul sistemului de plăți „Mir”, iar banca rusă va deschide conturi pentru găgăuzi „de la distanță”.

Banca Națională, într-un răspuns la solicitarea Europei Libere, a spus că ea este singura instituție pe teritoriul țării care licențiază, reglementează și supraveghează activitatea băncilor din Republica Moldova și a sucursalelor băncilor din alte state. „Orice persoană juridică care intenționează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul Republicii Moldova înaintează Băncii Naționale o cerere de autorizare. Momentan, BNM nu a recepționat o astfel de cerere din partea Promsvyazibank”, se arată în răspunsul oficial al instituției.

Adică, locuitori autonomiei care vor avea astfel de carduri în Moldova nu vor putea efectua operațiuni cu ele. „Activități în cadrul unui astfel de sistem de plăți cu carduri poate fi efectuată doar după obținerea autorizației din partea BNM, iar Banca Națională nu a emis o astfel de autorizație”, mai precizează BNM.

Source: noi.md

Keywords:

BNM , card bancar , Găgăuzia , Rusia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
1193 locuitori

Buşăuca este un sat şi comună din raionul Rezina, aşezat în regiune de şes şi coline. Satul este situat la o distanță de 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1193 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bușăuca datează din anul 1639.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.