30 april 2024, 12:00 Moldovan reality views 4040
Ultimul erou la
30 april 2024, 12:00 Moldovan reality views 4040

Ultimul erou la "Capul de pod Șerpeni"

Veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, colonelul Vasile Litvinov, care a împlinit anul trecut 98 de ani, este singurul dintre cei 8 veterani de război care locuiesc la Chișinău și care, în pofida vîrstei înaintate, a rănilor de pe front și a stării de sănătate, a venit la complexul memorial "Capul de pod Șerpeni" pentru a aduce un ultim omagiu camarazilor de arme căzuți la datorie.

Despre aceasta a povestit șeful Comitetului Național de Coordonare "Victoria", unul dintre liderii Mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare "August", Alexei Petrovici.

El a menționat că pe front Vasile Litvinov comanda mitraliera Maxim, a luptat în regimentul 259 de pușcași al Diviziei 179 Vitebsk din Primul Front Baltic. A participat la eliberarea Ucrainei și a țărilor Baltice. De două ori rănit, a primit Ordinul de gradul II al Războiului Patriotic, medalia "Pentru merite de luptă".

"Anul trecut, Vasile Semionovici a împlinit 98 de ani. Este unul dintre cei 8 veterani ai războiului care locuiesc la Chișinău și singurul care, în pofida vîrstei înaintate, a rănilor de pe front și a stării de sănătate, a venit la complexul memorial "Capul de pod Șerpeni. Ultimul erou", a scris Alexei Petrovici pe pagina sa de socializare.

De menționat că la 27 aprilie curent, la complexul memorial "Capul de pod Șerpeni", a avut loc ceremonia de reînhumare a 15 soldați ai Armatei Roșii, care și-au dat viața pentru eliberarea pămîntului moldovenesc.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1228 locuitori

Climăuţi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Climăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1228 de oameni. Satul Climăuţi a fost menționat documentar în anul 1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.