05 february 2024, 12:00 Moldovan reality views 916
UTM și USM ar putea fuziona. Ce spune premierul Dorin Recean
05 february 2024, 12:00 Moldovan reality views 916

UTM și USM ar putea fuziona. Ce spune premierul Dorin Recean

Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) ar putea fuziona. Subiectul a fost discutat la ședința Consiliului Rectorilor.

Prezent la eveniment, Premierul Dorin Recean a afirmat că o astfel de consolidare transformă imaginea sectorului universitar.

Inițiativa de a uni eforturile celor două universități a venit din partea rectorilor instituțiilor, care au argumentat decizia prin necesitatea de a consolida sectorul educațional și a fi mai competitivi atît în interiorul țării, cît și pe plan internațional.

”Reieșind din situația pe care toată lumea o cunoaște, nu este un secret situația demografică, potențialii studenți, tendințele pe plan regional, inclusiv faptul că pentru ca o universitate să atragă studenți, trebuie să aibă o reputație înaltă, o vizibilitate inclusiv internațională. Pentru ca să atragi studenți internaționali e nevoie de resurse și capacități. În acest context, noi discutam cu domnul rector Șarov, ca o idee, de ce nu, să inițiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbție, ci o fuziune ca între două universități prietene. Avem o colaborare de mai mulți ani și ne-am complementa unii pe alții. Astfel s-ar forma o universitate comprehensivă care ar fi mult mai rezilientă, inclusiv la fluctuația pe piața forței de muncă, la diverse provocări și crize”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.

„Colegi, eu sînt încîntat de o asemenea inițiativă. O astfel de consolidare transformă de fapt imaginea sectorului universitar. Avem o dimensiune care să ne expună în exterior și mai mult”, a afirmat Premierul Dorin Recean.

Rectorul USM, Igor Șarov, a menționat că tendința UTM de a deveni o universitate comprehensivă este lesne de înțeles. „Cifrele care au fost prezentate ne arată o scădere dramatică a numărului de studenți pe care îi avem și atunci cei doi rectori pornesc dintr-o perspectivă în care nu ne interesează funcția de rector, dar să construim ideea și să demonstrăm că asta o să fie benefic pentru oameni, pentru colectivele pe care le conducem. Trebuie să discutăm și să expunem anumite viziuni”, a precizat Igor Șarov.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a afirmat că „în ultimii zece ani avem o reducere dramatică a studenților în Republica Moldova”.

Subiectul privind posibilitatea fuzionării celor două instituții urmează a fi discutat în cadrul comunităților universitare.

Source: noi.md

Keywords:

UTM , USM , Dorin Recean

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
201 locuitori

Mihailovca Nouă este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 201 oameni. Satul Mihailovca Nouă a fost înființat în secolul XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.